Solidaritate cu Notre-Dame: Operele a 28 de artişti din diferite ţări, puse în vânzare la galeria Gagosian din Paris

Publicat:

De la Baselitz la Gehry, de la Murakami la Patti Smith, 28 de artişti expun începând de sâmbătă la galeria Gagosian din Paris, urmând ca sumele încasate din vânzarea lucrărilor acestora să fie virate în integralitate către reconstrucţia catedralei Notre-Dame, informează AFP, potrivit agerpres.

Larry Gagosian, proprietarul unui lanţ de galerii de artă din Statele Unite, a urmărit la televizor, din New York, incendiul care a mistuit catedrala pariziană în data de 15 aprilie şi a lansat în aceeaşi seară un apel către prietenii săi artişti pentru a contribui la strângerea fondurilor necesare reconstrucţiei.


Citește și : Criza politică din R.Moldova se adâncește – Curtea Constituțională l-a SUSPENDAT pe președintele Igor Dodon

“Ofertele au curs în mod spontan. Nu a mai fost nevoie de apeluri suplimentare. Nu am impus nicio temă anume”, a spus Jean-Olivier Despres, directorul galeriei Gagosian din Paris.

Artiştii care expun provin din Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Canada, Marea Britanie, Statele Unite, dar şi din China, Japonia şi Iran.

Unii dintre aceştia au creat lucrări special pentru această expoziţie (deschisă până pe 27 iulie), iar transportatorii au scăzut preţurile pentru a face operaţiunea mai rentabilă, potrivit lui Jean-Olivier Despres.

Sumele obţinute din vânzări vor fi ”virate integral” către Fundaţia Notre-Dame şi către Friends of Notre-Dame, fundaţia americană similară.

O paletă foarte diversificată de artă modernă şi contemporană este expusă în această galerie din apropierea Champs-Elysées. Doar câteva dintre lucrările prezentate au o legătură tematică cu Notre-Dame, cum ar fi o fotografie realizată de Patti Smith cu statuia ”Jeanne soldat” de la Notre-Dame sau cărţi poştale cu catedrala recreate de Rachel Whiteread.

Expoziţia cuprinde creaţii semnate de Setsuko, văduva artistului Balthus – două sculpturi în formă de trunchi de copac realizate din teracotă care amintesc de turnurile catedralei Notre-Dame.

Citește și : SUA impun un termen limită Turciei pentru a renunţa la achiziţia de rachete rusești S-400

Vizitatorii mai pot admira trei creaţii sub forma unor peşti luminoşi semnate de Frank Gehry, o sculptură sub formă de bufniţă realizată de Thomas Houseago alături de o lucrare care reprezintă un corp cu capul în jos a pictorului Baselitz sau o compoziţie alcătuită din furtunuri de apă ale pompierilor americani alipite vertical de artistul vizual Theaster Gates. Expoziţia mai conţine lucrări semnate de artistul iraniano-american Y.Z. Kami sau de artistul italian Giuseppe Penone.

Mişcarea de solidaritate globală care s-a manifestat imediat după incendiul devastator s-a materializat în promisiuni de donaţii totalizând 850 de milioane de euro în două săptămâni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.