Solstiţiul de iarnă: Obiceiuri, tradiții și superstiții în cea mai scurtă zi din an

Publicat:

Solstiţiul de iarnă: Obiceiuri, tradiții și superstiții în cea mai scurtă zi din an

Solstiţiul de iarnă, când durata nopţii atinge maximul, are loc astăzi, 21 decembrie. Este ziua când Soarele se va afla, la prânz, la cea mai mică înălțime deasupra orizontului și este momentul când începe iarna astronomică.

Astfel, ziua va avea opt ore și 50 de minute, în timp ce durata nopții va fi de 15 ore și 10 minute. Următoarele date și ore ale solstițiului de iarnă sunt: 2024 – 21 decembrie, ora 11:21, 2025 – 21 decembrie, ora 17:03 și 2026 – 21 decembrie, ora 23:50, transmite stiripesurse.ro.


Solstițiul vine cu o serie de obiceiuri pe care oamenii le păstrează din cele mai vechi timpuri. O veche tradiție spune că în noaptea în care se produce solstițiul de iarnă e bine să aprinzi o candelă sau o lumânare care să stea prinsă până dimineața.

Citeşte şi: Începe nebunia: Elveția vrea să legalizeze vânzarea de cocaină în scop recreațional (stiripesurse.ro)

Odată cu această zi se deschid cerurile și străfundurile, fiind un moment despre care se spune că binele se bate cu răul. Momentul este potrivit pentru a face o analiză a timpului trecut, cât și a rezultatelor obținute.

De asemenea, unele persoane susțin că nu e bine să te prindă evenimentul singur în casă. E bine ca prima persoană care îți intră în casă după fenomenul astronomic să fie un bărbat pentru a avea parte de protecție și noroc în anul următor.

Totodată, de solstițiul de iarnă femeile trebuie să dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut, gospodinele alegeau să împartă frunze de laur și smochine. Mai târziu, turta dulce a devenit un produs foarte îndrăgit.

Ce reprezintă solstițiul de iarnă 2023

Ca orice solstițiu și cel de iarnă este legat de mișcarea anuală, aparentă a Soarelui pe bolta cerească, care înseamnă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Pământul are emisfera nordică cel mai departe de Soare din tot anul.

După data de 22 decembrie 2023 ziua începe să dureze puțin mai mult până când se ajunge la ziua cu cele mai multe ore de lumină. Acesta este numită solstițiul de vară și are loc de obicei în perioada 20-22 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce...

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la...

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: ‘Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani’

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: 'Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani' Probabil că Ucraina va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.