Somalia, lovita puternic de ciclonul Gati. Opt morţi şi mii de persoane strămutate

Publicat:

Un ciclon care a lovit Somalia în această săptămână a provocat moartea a opt persoane, deplasarea câtorva mii de locuitori, a inundat terenuri agricole şi ar putea agrava invazia de lăcuste, au declarat un oficial somalez şi agenţii ONU, relatează sâmbătă Reuters , potrivit agerpres.  

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că ciclonul tropical Gati a lovit regiunea semiautonomă Puntland şi apoi a slăbit în intensitate, însă continuă să cadă ploi moderate şi slabe.


Citește și : Israelul se află în spatele asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh (NYT)

Opt pescari yemeniţi şi-au pierdut viaţa, a declarat Mohamed Yusuf Boli, un oficial din oraşul de coastă Hafun, care a precizat că “ciclonul a distrus, de asemenea, numeroase bărci şi case. Oraşul se află sub ape şi situaţia este îngrijorătoare”.

OCHA a afirmat că 42.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza ciclonului.

“Ciclonul a perturbat mijloacele de trai prin distrugerea de bărci de pescuit, uciderea animalelor şi inundarea terenurilor şi culturilor agricole”, a afirmat agenţia ONU într-un raport.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat la începutul acestei săptămâni că ciclonul ar putea agrava o invazie de lăcuste, permiţând roiurilor să ajungă în oraşul Hargeisa şi în Jigjiga, în Etiopia vecină.

De asemenea, în urma trecerii ciclonului, roiurile de lăcuste ar putea să se deplaseze spre sud-est, în regiunea Ogaden, şi să depună acolo ouă, a avertizat FAO.

Citește și : Pompeo: Departamentul de Stat va facilita tranziţia pentru instalarea Administraţiei Joe Biden

Somalia este afectată de cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 25 de ani. Roiuri de miliarde de insectele flămânde au devastat culturile agricole în această ţară şi aşa vulnerabilă în faţa foametei.

Somalia nu a fost singura ţară afectată. Etiopia şi Kenya s-au confruntat cu o situaţie similară. Invazia de proporţii istorice din estul Africii a fost corelată de experţi cu variaţiile extreme ale climei, regiunea fiind lovită de secetă, apoi de precipitaţii neobişnuit de abundente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

EURO 2024: România, învinsă de Olanda cu 3-0 în optimi, părăseşte competiţia

EURO 2024: România, învinsă de Olanda cu 3-0 în optimi, părăseşte competiţia Naţionala României a părăsit Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de...

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online

Autoritatea Aeronautică Civilă: Solicitările pentru operațiunile fără pilot pot fi depuse online Solicitările pentru operațiunile fără pilot (UA) pot fi depuse online, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă. Este...

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre ‘anexarea’ Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre 'anexarea' Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel Oficialii ruși...

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit Fostul judecător al Judecătoriei Drochia, Valeriu Ghedreuțan, condamnat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.