X

Somalia: Unul dintre foştii lideri ai grupării islamiste radicale Al-Shebab s-a predat autorităţilor

Unul dintre fondatorii grupării islamiste radicale Al-Shebab s-a predat autorităţilor somaleze, a precizat duminică pentru agenţia DPA un comandant militar. 

Şeicul Mukhtar Robow Ali, alias Abu Mansur, s-a predat împreună cu 70 de luptători în districtul Hudur din regiunea Bakol, a spus Mohamed
Mohamud Timade pentru dpa.

Avionul care-l transporta pe Robow a aterizat duminică după-amiaza pe aeroportul din capitala Somaliei, Mogadiscio, a confirmat un oficial de securitate.

Robow a fost numărul doi în conducerea Al-Shebab şi purtător de cuvânt al grupării aflate în luptă cu guvernul în tentativa sa de constituire a unui stat radical fundamentalist.

El a fugit din Al-Shebab în 2013 ca urmare a unui dezacord cu liderul grupării, Ahmed Godane, care a fost ucis de o lovitură americană în 2014.

Predarea lui Robow survine unor confruntări între facţiunea sa şi luptători Al-Shebab, lângă Hudur, miercuri. Cel puţin 20 de combatanţi din ambele părţi ar fi fost ucişi în respectivele lupte.

În ciuda faptului că fugise din Al-Shebab, predarea sa reprezintă o lovitură pentru grupare, care este în pierdere de popularitate şi de bani, consideră analistul de securitate Khalid Ahmed, citat de dpa.

Tags: Abu Mansural-ShebabBokolHudurKhalid AhmedMohamed Mohamud TimadepredareŞeicul Mukhtar Robow Alisomalia
Categorii: Știrile zilei