Somat să se prezinte la proces, Sarkozy anunţă că va veni săptămâna viitoare în faţa instanţei

Publicat:

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, somat să vină să depună mărturie la procesul unor foşti apropiaţi ai săi în afacerea sondajelor comandate de Palatul Elysee, şi-a confirmat prezenţa la tribunalul de la Paris, au anunţat vineri surse apropiate dosarului, informează AFP, potrivit agerpres.

Nicolas Sarkozy a informat tribunalul că va veni marţi, la orele 13:30, şi că este inutil să se facă apel la “forţa publică”, potrivit acestor surse.


Citeşte şi: Senatul francez NU prelungeşte ‘permisul sanitar’ – Black News

Într-o lovitură de teatru judiciară, preşedintele celei de-a 32-a camere corecţionale a tribunalului de la Paris a ordonat pe 19 octombrie ca fostul preşedinte al Republicii Franceze să compară ca martor, cu riscul să se facă apel la “forţa publică” pentru a-l aduce.

Procesul intentat contra a cinci foşti colaboratori apropiaţi ai ex-preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, printre care fostul secretar general al preşedinţiei Claude Gueant, a început pe 18 octombrie la Paris, în cadrul dosarului privind sondaje suprafacturate comandate de Palatul Elysee în timpul mandatului său.

Fostul şef al statului francez din perioada 2007-2012 este protejat de la început în acest dosar de imunitatea sa prezidenţială. Citat ca martor la proces de către asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor, la originea dosarului, el a anunţat iniţial într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenţionează să vină la audieri.

Supranumită “afacerea sondajelor”, aceasta a început în 2010 şi a dezvăluit extrem de numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysee cu privire la popularitatea preşedintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar şi asupra rivalilor politici sau imaginii soţiei sale Carla Bruni.

Timp de o lună, tribunalul se va apleca asupra suspiciunilor de favoritism şi deturnare de fonduri publice privind contracte încheiate de Palatul Elysee, fără publicitate sau licitaţie.

Printre arestaţi se numără fostul consilier al preşedintelui, Patrick Buisson, istoric şi jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale.

Citește și: Andrew Cuomo a fost INCULPAT pentru agresiune sexuală – Black News

Sunt de asemenea urmăriţi penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al preşedinţiei, precum şi fosta şefă de cabinet şi un fost consilier.

Nicolas Sarkozy este primul fost preşedinte al Franţei care a fost condamnat la pedepse de închisoare cu executare. Condamnat la un an de închisoare cu executare în martie, pentru corupţie şi trafic de influenţă în aşa-zisa “afacere a interceptărilor”, el a fost condamnat în septembrie la încă un an de închisoare cu executare, pentru finanţare ilegală a campaniei sale, pedepse împotriva cărora Sarkozy a înaintat apel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.