X

Sonda spaţială Osiris-Rex a NASA se va îndrepta către un alt asteroid, Apophis

NASA a extins cu nouă ani misiunea sondei sale Osiris-Rex pentru ca aceasta să ajungă la o nouă destinaţie, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, informează DPA, potrivit agerpres.

Sonda Osiris-Rex se află în prezent pe drumul de întoarcere spre Pământ pentru a livra eşantioanele pe care le-a prelevat de pe asteroidul Bennu în 2020.

Citeşte şi: Victoria lui Emmanuel Macron în Franța este un ultim triumf pentru proiectul eșuat al UE – Black News

Redenumită OSIRIS-APophis EXplorer (Osiris-Apex), sonda va fi redirecţionată către Apophis, un asteroid cu diametrul de aproximativ 370 de metri, care va ajunge la o distanţă de 32.000 de kilometri de Pământ, în 2029.

“OSIRIS-APEX va intra pe orbita lui Apophis la scurt timp după trecerea asteroidului aproape de Pământ, oferind un prim-plan fără precedent cu acest asteroid de tip S”, a indicat NASA într-un comunicat.

Sonda urmează să studieze modificările asteroidului cauzate de această trecere prin apropierea Pământului şi se va folosi de propulsoarele sale cu gaz pentru a încerca să disloce şi să studieze praf şi roci mici de pe Apophis şi dincolo de suprafaţa acestuia.

NASA a anunţat că misiunile a opt dintre sondele sale spaţiale vor fi extinse. Astfel, Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, MAVEN, Mars Science Laborator (roverul Curiosity), modulul robotizat InSight, Lunar Reconnaissance Orbiter, Osiris-Rex şi New Horizons îşi vor continua activitatea, în condiţiile în care vor continua să fie apte din punct de vedere tehnic.

Citeşte şi: Occidentalii studiază soluţii ‘alternative’ pentru o forţă internaţională în cazul unui blocaj rus în Bosnia – Black News

Majoritatea misiunilor vor fi prelungite cu trei ani, iar InSight va continua până la sfârşitul anului 2022, cu excepţia cazului în care capacitatea electrică a modulului robotizat va permite operaţiuni mai îndelungate.

“Misiunile extinse ne oferă oportunitatea de a pune în practică investiţiile mari ale NASA în explorare, permiţând continuarea operaţiunilor ştiinţifice la un cost mult mai mic comparativ cu dezvoltarea unei noi misiuni”, a explicat Lori Glaze, director al Diviziei de Ştiinţe Planetare în cadrul sediului NASA din Washington. 

Tags: Apophisasteroidul BennuInSightLori GlazeLunar Reconnaissance OrbiterMars OdysseyMars Reconnaissance OrbiterMars Science LaboratorMavenNASANew HorizonsOSIRIS-APophis EXplorer (Osiris-Apex)Osiris-Rexwashington
Categorii: Știrile zilei