X

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care urmează sa treacă aproape de Pământ în 2029, pentru a studia modul în care gravitaţia terestră îi afectează comportamentul, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), relatează AFP.

Această Misiune rapidă Apophis pentru Securitate în Spaţiu (RAMSES) prevede o întâlnire, la o distanţă bună, cu asteroidul de aproximativ 375 m în diametru. El urmează să treacă la o distanţă de 32.000 km de Pământ pe 13 aprilie 2029 şi va fi vizibil pentru scurt timp cu ochiul liber pentru aproximativ două miliarde de oameni din Europa, Africa şi unele părţi ale Asiei, potrivit unui comunicat al ESA, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Astronomii au exclus orice risc ca Apophis să lovească planeta albastră în următoarea sută de ani. Însă apropierea trecerii acestui asteroid faţă de Pământ este un eveniment excepţional, potrivit astronomilor, şi ar avea loc doar o dată la 5.000 până la 10.000 de ani.

Sonda RAMSES urmează să fie lansată în aprilie 2028 pentru a ajunge la Apophis în februarie 2029, cu doua luni înainte de a-l observa de aproape în momentul în care asteroidul se va apropia de Pământ. Instrumentele sale vor studia, printre altele, forma şi suprafaţa corpului ceresc şi mai ales influenţa pe care o exercită atracţia terestră.

“Avem încă atât de multe de aflat despre asteroizi”, a remarcat Patrick Michel, director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) de la Observatorul Coastei de Azur, un mare specialist în aceste corpuri cereşti, se arată în comunicat.

“Pentru prima dată natura ne aduce un asteroid şi va realiza experimentul în sine”, a apreciat cercetătorul francez.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

“Este suficient să priviţi doar modul în care Apophis este întins şi comprimat de puternicele forţe mareice, care ar putea provoca prăbuşiri şi alte fenomene şi ar putea dezvălui noi materiale sub suprafaţa sa”, a adăugat el.

O decizie oficială de lansare a misiunii este aşteptată la Consiliul ministerial al ESA, în noiembrie 2025.

Tags: asteroidpamantRAMSES
Diverse