Sondaj CBS: 66% dintre moldoveni intenționează să participe la alegerile prezidențiale și la referendum

Publicat:

Sondaj CBS: 66% dintre moldoveni intenționează să participe la alegerile prezidențiale și la referendum

Un sondaj realizat de CBS Research, la comanda Comunității WatchDog.MD, relevă că aproape 66% dintre respondenți intenționează să participe atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendumul constituțional care vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Sondajul, autorizat de Comisia Electorală Centrală prin Hotărârea nr. 2719 din 20 august 2024, oferă o perspectivă asupra opiniei publice în contextul acestor scrutine.

Participarea la vot: – 65.8% dintre respondenți au declarat că vor participa atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendum. – 17.5% intenționează să voteze doar la alegerile prezidențiale. – 2.3% vor participa doar la referendum. – 9.7% sunt încă indeciși, iar 4.4% nu vor participa deloc la vot.


Susținerea aderării la UE: La întrebarea formulată exact așa cum va apărea în buletinul de vot pentru referendum, 52.2% dintre respondenți au declarat că susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 29.6% se opun acestei inițiative. Aproximativ 11% dintre participanți nu au luat încă o decizie, iar 6.6% nu intenționează să voteze. În rândul celor care intenționează să participe atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendum, procentul celor care susțin aderarea la UE crește la 65.8%, în timp ce 23.9% se opun.

Provocările referendumului: Deși campania de boicotare a referendumului, organizată de unele partide de opoziție, nu a câștigat un suport semnificativ, există riscuri legate de validarea referendumului. Numărul mare de alegători înscriși în listele electorale de bază (aproximativ 2,7 milioane) și participarea limitată a diasporei ar putea conduce la o rată de participare formală sub 50%. Aceasta ar putea pune în pericol validarea referendumului, mai ales dacă partidele care se opun modificării Constituției vor decide să boicoteze scrutinul.

Metodologia sondajului: Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1011 persoane cu vârsta de 18 ani și peste, prin interviuri telefonice moderate. Eroarea maximă de eșantionare este de ±2,6%, iar datele au fost colectate în perioada 20-23 august 2024.

Sondajul subliniază provocările legate de reprezentativitatea listelor electorale și necesitatea unor reforme legislative pentru a asigura corectitudinea proceselor democratice viitoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Slusari, despre anularea penalităților: „Manipulare și propagandă”

Slusari, despre anularea penalităților: „Manipulare și propagandă" Fostul deputat și fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, susține că anularea penalităților, vacanța de...

Acte străine falsificate, ridicate de la cinci călători

Acte străine falsificate, ridicate de la cinci călători Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale VEST au inițiat cercetări pe numele a patru conaționali și...

Kuleba a îndemnat alții care au promis sistemul Patriot „cu luni în urmă” să le livreze

Kuleba a îndemnat alții care au promis sistemul Patriot „cu luni în urmă" să le livreze Dmitro Kuleba solicită accelerarea livrării sistemelor Patriot către Ucraina**...

Bărbat din Bistrița-Năsăud, România, atacat de un urs, chiar în propria gospodărie. Omul a ajuns rănit la spital

Bărbat din Bistrița-Năsăud, România, atacat de un urs, chiar în propria gospodărie. Omul a ajuns rănit la spital Un bărbat a fost atacat de urs,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.