SONDAJ: Serviciul Vamal conduce topul instituțiilor în care se plătește cel mai des mită

Publicat:

SONDAJ: Serviciul Vamal conduce topul instituțiilor în care se plătește cel mai des mită

Serviciul Vamal conduce topul instituțiilor din Moldova în care se plătește cel mai des mită. Pe locul doi este Centrul de Sănătate Publică. Topul este completat de instanțele de judecată și Poliție. Acestea sunt rezultatele sondajului național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și realizat de compania Date Inteligente, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, vicedirectorul iData, Veronica Ateș, a declarat că rezultatele sondajului arată că cel mai mult agenții economici se confruntă cu corupția în procesele de achiziție publică (peste 31%), la obținerea licențelor, autorizațiilor și actelor permisive (peste 28%) sau în cursul operațiunilor de control exercitate de instituțiile de stat abilitate (peste 26%), potrivit ipn.md.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Potrivit sondajului, în acest an cel mai mult s-a plătit mită la Serviciul Vamal (aproximativ 27%) , urmat de Centrul de Sănătate Publică (24%), care a scăzut la capitolul corupție comparativ cu anul 2017 , când se afla pe locul 1, cu peste 31%. Și Poliției i-a crescut integritatea în acest an, plasându-se pe locul 3, cu peste 21%, față de 26% în 2017, când era pe locul 2 în topul instituțiilor corupte.

Totodată, Veronica Ateș a declarat că se observă un trend pozitiv. Sunt tot mai mulți agenți economici care conștientizează că nu e bine să dai mită. Dar în continuare există 10-15%  respondenți pentru care a da și a lua mită este o normă, a ceva firesc. „Eu doar am ajutat”, sau „E doar un onorar!”, spun aceștia.

La întrebarea: „În ce măsură corupția împiedică dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova” , 14% dintre agenții economici chestionați în acest an au spus că „împiedică foarte mult”, față de aproximativ 27 % în 2017.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În concluzie, vicedirectorul iData, Veronica Ateș a declarat că  agenții economici ar trebui să-și acorde mai mult timp pentru informare, documentare, elaborarea unor acte interne, ghiduri sau să participe la seminare. Lucrurile pot fi schimbate doar prin educație.

Sondajul național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova a fost realizat în perioada 27 iunie-2 august 2024, pe un eșantion de 530 de IMM-uri, cu o eroare de eșantionare de 4,2%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

10 alimente și băuturi care combat balonarea

10 alimente și băuturi care combat balonarea Balonarea, o senzație inconfortabilă de plenitudine sau umflare a abdomenului, poate fi declanșată de diverși factori, inclusiv dieta,...

Turiștii europeni vor trebui să plătească pentru a intra în Regatul Unit în 2025

Turiștii europeni vor trebui să plătească pentru a intra în Regatul Unit în 2025 Europenii care vizitează Regatul Unit fără viză vor trebui în curând...

Cultivatorii americani de orz au probleme. Berea pierde teren în faţa băuturilor de tip hard seltzer

Cultivatorii americani de orz au probleme. Berea pierde teren în faţa băuturilor de tip hard seltzer Don Nygaard, un fermier american din statul Dakota de...

Proprietarul unei băcănii din Israel, condamnat pentru că a pus o pisică în congelator timp de 14 ore

Proprietarul unei băcănii din Israel, condamnat pentru că a pus o pisică în congelator timp de 14 ore Proprietarul unei băcănii din Ashdod a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.