Sophie Wilmes: Belgia trebuie ‘să înceapă un parcurs al adevărului’ în privința trecutului colonial

Publicat:

Prim-ministrul belgian Sophie Wilmes a afirmat marţi că ‘a venit momentul pentru Belgia să înceapă un parcurs al adevărului’ în privinţa trecutului său colonial în Congo, actuala Republică Democratică Congo, care împlineşte în această zi 60 de ani de la obţinerea independenţei, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Orice muncă de adevăr şi de memorie trece mai întâi prin recunoaşterea suferinţei celuilalt’, a spus lidera liberală francofonă, salutând gestul istoric al regelui belgienilor, Philippe.


Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Acesta i-a scris marţi preşedintelui Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, pentru a-şi exprima ‘regretele cele mai profunde pentru rănile’ provocate de prezenţa belgiană în Congo.

Belgienii şi congolezii împărtăşesc o istorie comună în legătură cu care trebuie purtată de acum încolo o dezbatere ‘fără tabu, cu sinceritate şi severitate’, a adăugat Sophie Wilmes, refeindu-se la comisia parlamentară ce va fi creată în scurt timp, cu experţi belgieni şi africani, pentru a examina trecutul colonial belgian în Congo, Rwanda şi Burundi.

Şefa guvernului a participat marţi dimineaţă la dezvelirea unei plăci memoriale dedicate independenţei Congo-ului, în faţa primăriei din Ixelles, nu departe de cartierul african al capitalei belgiene, Matonge.

Ea a lansat un apel la ‘combaterea rasismului’, evocând insultele suferite recent pe internet de Pierre Kompany, cel dintâi primar de culoare din Belgia, de origine congoleză şi tatăl fotbalistului Vincent Kompany.

‘Personal, am fost şocată de afirmaţiile recente împotriva lui Pierre Kompany’, a afirmat Sophie Wilmes.

Citește și: Procesul celor patru polițiști implicați în moartea lui George Floyd va începe în martie

‘Ura pe reţelele sociale, (…) aceste comportamente abjecte nu sunt fapte izolate’, ‘în fiecare zi mulţi dintre concetăţenii noştri suferă asemenea discursuri’, a arătat ea.

‘Nu trebuie să trecem nimic cu vederea în lupta contra rasismului, contra oricărei forme de respingere a celuilalt’, a adăugat Sophie Wilmes.

Pierre Kompany, primar la Ganshoren, una din comunele bruxelleze, se numără printre aleşii belgieni, mai ales creştin-democraţi, care au pretins ‘scuze’ din partea regelui şi a guvernului pentru trecutul colonial al Belgiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.