X

Șor și Platon plătesc mii de euro lunar pentru postări sponsorizate

Șor și Platon plătesc mii de euro lunar pentru postări sponsorizate

Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon și-au intensificat campaniile de dezinformare pe platformele online. În perioada 1-30 iunie, aceștia au cheltuit peste 55 de mii de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook, arată un studiu realizat de comunitatea Watchdog.

Suma cheltuită pentru dezinformare a crescut cu peste 24 de mii de euro comparativ cu lunile aprilie și mai. Scopul acestor campanii sponsorizate rămâne același – discreditarea integrării europene și spălarea imaginii Rusiei.

Citeşte şi: Sfârşitul unui summit NATO bântuit de vârsta lui Joe Biden – Stiripesurse.md

Reclamele sponsorizate pe Facebook și Google sunt printre principalele instrumente de dezinformare ale Kremlinului în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Acestea sunt folosite intens pentru a manipula opinia publică, pentru a induce panică în societate și a compromite parcursul european al țării.

Șor și Platon plătesc mii de euro lunar pentru postări sponsorizate

Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon investesc lunar mii de euro în aceste campanii. Sumele și numărul manipulărilor cresc constant pe măsură ce se apropie referendumul privind integrarea europeană și alegerile prezidențiale.

Comunitatea WatchDog observă că spălarea imaginii Federației Ruse s-a transformat într-o campanie mult mai agresivă. Iar autoritățile electorale sunt ținta unui atac concertat menit să inducă ideea că rezultatele scrutinelor din toamnă ar putea fi fraudate, chiar înainte de începerea campaniei electorale.

Autorii studiului recomandă autorităților electorale să informeze deschis societatea despre modificările pe care urmează să le întreprindă pentru a evita speculațiile că ar pregăti fraudarea scrutinelor electorale. Experții mai notează că e nevoie de eforturi consolidate pentru a opune rezistență războiului hibrid al Federației Ruse, pentru că, în prezent, autoritățile moldovenești nu dispun de mecanisme directe pentru a opri aceste campanii de manipulare.

Tags: facebookfake newsGoogleIlan ŞorVeaceslav PlatonWatchDog
Politică