X

Sora lui Kim Jong Un DISPARE din conducerea nord-coreeană

Numele surorii liderului nord-coreean Kim Jong Un lipseşte dintr-o nouă listă a puternicului Birou Politic al Partidului Muncitoresc Coreean la putere, a relatat luni agenţia de presă de stat KCNA, citată de Reuters, care notează că apar astfel incertitudini privind statutul ei după ani de influenţă crescândă, transmite și agerpres.

Partidul a organizat duminică alegeri pentru Comitetul Central în timpul congresului său care stabileşte obiectivele politicii diplomatice, militare şi economice pentru următorii cinci ani.

Citește și: Un an de la primul deces de coronavirus, anunțat oficial de China

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un, a rămas membră a Comitetului Central, dar nu a fost inclusă pe lista Biroului Politic, potrivit KCNA, fapt ce a creat confuzie printre observatorii acestui regim izolat, scrie Reuters.

Influenţa ei a crescut dramatic în ultimii ani, ea devenind iniţial un fel de secretară personală a tânărului lider, apoi emisarul său special în Coreea de Sud şi director adjunct al unui departament-cheie al partidului care supraveghează personalul şi chestiunile organizatorice.

În 2017, sora lui Kim a devenit doar a doua femeie din societatea patriarhală nord-coreeană care s-a alăturat Biroului Politic, după mătuşa sa Kim Kyong Hui, iar agenţia de informaţii a Coreii de Sud a descris-o în august ca fiind “de facto numărul doi la comandă”.

“Este prea devreme să se tragă vreo concluzie cu privire la statutul ei, în contextul în care ea încă este membră a Comitetului Central şi există posibilitatea ca ea să fi preluat alte posturi importante”, a declarat Lim Eul-chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam din Seul.

Comitetul l-a ales pe Kim Jong Un secretar general al partidului, care a preluat titlul de la defunctul său tată, un gest în mare măsură simbolic văzut ca având scopul de a-i cimenta şi mai mult puterea.

Congresul “a aprobat pe deplin” o propunere de promovare a lui Kim în această poziţie, potrivit KCNA.

Kim a exercitat puterea aproape absolută în conducerea dinastică a Coreii de Nord de când a preluat-o după moartea tatălui său Kim Jong Il în 2011. În 2012, într-o conferinţă, partidul l-a numit pe Kim Jong Il “secretar general etern” şi pe Kim Jong Un “prim secretar”.

“Preluarea conducerii de către Kim a dovedit încrederea pe care o are că de acum se află pe picior de egalitate cu tatăl şi cu bunicul său”, a spus Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. “De asemenea, indică intenţia sa strategică de a coagula sistemul partidului în jurul său şi de a-şi consolida puterea”, a adăugat el.

La congres a ieşit totodată în evidenţă ascensiunea fulminantă a lui Jo Yong Won, numit recent în prezidiul de cinci membri al Biroului Politic şi Comitetul Militar Central al partidului.

Citește și: Petrecăreții care au sfidat pandemia, AMENDAȚI drastic la o petrecere din Belgia

Choe Son Hui, un viceministru de externe care a avut un rol esenţial în pregătirea unui al doilea summit – eşuat – cu preşedintele SUA Donald Trump în 2019, a fost retrogradat.

Kim a anunţat că îşi va intensifica eforturile diplomatice, dar a promis totodată vineri că va continua să dezvolte arme, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM) “multi-focoase”, şi a numit Statele Unite “cel mai mare inamic al nostru”.

Armata sud-coreeană a anunţat că a detectat semne că Coreea de Nord a organizat o paradă militară duminică noapte pentru a marca congresul. În octombrie, Phenianul a dezvăluit o nouă ICBM montată pentru defilare pe un vehicul transportor cu 11 osii. 

Tags: Birou Politic al Partidului Muncitoresc CoreeanChoe Son-huiComitetul CentralCoreea de NordJo Yong WonKim Jong UnKim Kyong HuiKim Yo-jongPhenianrachete balistice intercontinentale (ICBM)
Categorii: Știrile zilei