X

SOS Méditerranée acuză paza de coastă libiană că i-a pus în pericol echipele şi migranţi

ONG-ul SOS Méditerranée, a cărui navă Ocean Viking salvează migranţi pe mare, a acuzat sâmbătă paza de coastă libiană că i-a pus “în mod deliberat” în pericol echipele sale şi persoane aflate în primejdie, trăgând focuri în aer pentru a o împiedica să efectueze o salvare, notează AFP, potrivit agerpres.   

Alertată sâmbătă dimineaţă de prezenţa unei ambarcaţiuni aflate în primejdie în apele internaţionale din largul Libiei, nava-ambulanţă a ONG-ului se apropia de aceasta când o vedetă de patrulare a gărzii de coastă libiene “a sosit la faţa locului, apropiindu-se periculos de Ocean Viking”, a scris SOS Méditerranée într-un comunicat.

“Toate încercările echipei de la bord de a contacta vedeta pazei de coastă libiene prin radio au rămas fără răspuns, în timp ce echipajul gărzii de coastă libiene a început să se comporte agresiv, ameninţând cu arme de foc şi trăgând mai multe focuri în aer”, a continuat ONG-ul cu sediul în Marsilia (sudul Franţei).

Citește și : Zelenski le cere europenilor rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne

Nava a părăsit locul incidentului pentru a asigura siguranţa echipelor sale, “în timp ce poliţiştii de coastă libieni au continuat să tragă focuri de armă”, a adăugat SOS Méditerranée care a informat că ONG-ul Sea Watch – denunţând şi acesta faptele într-un comunicat separat – a reuşit să repereze, datorită avionului din dotare, mai multe persoane căzute în mare de pe barca pneumatică în dificultate, ulterior recuperate.

Potrivit SOS Méditerranée, aproximativ 80 de persoane au fost în cele din urmă interceptate de paza de coastă libiană şi trimise înapoi în Libia.

În plus, ONG-ul a reamintit că, în ianuarie, paza de coastă libiană a mai perturbat o operaţiune de salvare desfăşurată de Ocean Viking, “când intenţionat a pus în pericol vieţile persoanelor aflate în primejdie pe mare (…), împiedicând echipa de căutare şi salvare din sa barca de salvare să se întoarcă la nava principală”.

La sfârşitul lui 2022, asociaţiile intervenind în sector au estimat la aproximativ 100.000 numărul persoanelor interceptate de la semnarea unui acord cu Libia în 2017 de către Italia şi Uniunea Europeană, care au convenit să antreneze şi să echipeze garda de coastă libiană pentru a intercepta migranţii care încearcă să părăsească această ţară afectată de instabilitate, dar care se află la doar 300 de kilometri de coastele italiene.

Citește și : Rusia nu îşi poate îndeplini angajamentele privind livrările de arme către India din cauza războiului

Mediterana Centrală este cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Agenţia ONU estimează că, în 2022, acolo au dispărut 1.417 migranţi.

Tags: migrantiOcean VikingSOS-Méditerranée
Categorii: Diaspora