X

SpaceX trimite o rachetă pe Lună de Ziua Îndrăgostiţilor

SpaceX trimite o rachetă pe Lună de Ziua Îndrăgostiţilor

Companii americane vor încerca să trimită o navă spaţială pe Lună la 14 februarie, a anunţat miercuri NASA, la o lună după eşecul unei prime misiuni private, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Misiunea va fi realizată de un modul de aterizare lunară al Intuitive Machines, o companie cu sediul în Houston, Texas, care va fi ataşat la vârful unei rachete SpaceX.

Ultima tentativă, în ianuarie, a fost realizată de un lander lunar al companiei Atrobotic, lansat la bordul unei rachete Vulcan Centaur a grupului ULA, care include Boeing şi Lockheed Martin.

SpaceX trimite o rachetă pe Lună de Ziua Îndrăgostiţilor

Din cauza unei scurgeri de combustibil în timpul zborului, nava spaţială nu a reuşit să ajungă pe Lună şi a fost dezintegrată în mod deliberat la reintrarea în atmosfera terestră.

Lansarea este programată de SpaceX pe 14 februarie, la ora 00:57 (05:57 GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Apoi, modulul de aterizare lunară al Intuitive Machines, numit Nova-C, este programat să aterizeze pe Lună la 22 februarie, în apropierea polului sud lunar.

Citeşte şi: Mascații de la „Fulger” fac exerciţii în sudul ţării. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu se sperie – Stiripesurse.md

În cazul în care misiunea Intuitive Machines şi SpaceX va avea succes, aceasta va fi prima aterizare a unei nave spaţiale americane pe Lună de la încheierea programului Apollo, în urmă cu mai bine de 50 de ani, şi prima aterizare reuşită pe suprafaţa lunară de către o companie privată.

Modulul lunar Nova-C va transporta instrumente ştiinţifice ale NASA, care a încheiat un contract în valoare de peste 100 de milioane de dolari cu Intuitive Machines.

Scopul acestor instrumente este de a oferi o mai bună înţelegere a mediului lunar, pentru a ajuta Agenţia spaţială americană să se pregătească pentru întoarcerea astronauţilor pe satelitul natural, pe care o planifică prin programul Artemis.

SpaceX trimite o rachetă pe Lună de Ziua Îndrăgostiţilor

Nava spaţială Nova-C va transporta, de asemenea, sculpturi colorate realizate de artistul contemporan Jeff Koons.

Aterizarea pe Lună este deosebit de complexă din cauza absenţei atmosferei, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite paraşutele, iar o navă spaţială trebuie să îşi folosească propulsoarele pentru a efectua o coborâre controlată.

Înainte de eşecul misiunii Astrobotic din ianuarie, încercările unor companii private israeliene şi japoneze s-au prăbuşit în 2019 şi 2023. Cu toate acestea, o mică navă spaţială japoneză numită SLIM a reuşit să aterizeze pe Lună la sfârşitul lunii ianuarie, dar nu a putut să îşi folosească panourile solare imediat după aterizare, aşa cum plănuise.

Tags: Centrul Spaţial KennedyHoustonIntuitive MachinesspaceXtexasVulcan CentaurZiua Îndrăgostiților
Știrile zilei