SPĂLĂTORIA AUTO, brigada anticorupție din Brazilia, a fost ÎNCHISA

Publicat:

O unitate anticorupţie a procuraturii braziliene cunoscută sub denumirea “Spălătoria auto” a fost închisă oficial săptămâna aceasta, după şapte ani în care a contribuit la condamnarea a zeci de lideri politici şi oameni de afaceri, inclusiv a unor foşti preşedinţi, informează Reuters, potrivit agerpres.

Echipa specială de procurori constituită în urma unei anchete de rutină privind spălarea de bani la o spălătorie auto din capitala Brasilia a fost desfiinţată luni, dar biroul procurorului federal (MFP) a anunţat decizia abia miercuri.


Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

Unii din procurorii vizaţi vor fi transferaţi la unitatea MFP pentru combaterea infracţiunilor organizate, unde îşi vor continua activitatea, a comunicat procuratura.

“Spălătoria auto” şi-a început anchetele în 2014, urmărind corupţia legată de contractele companiei petroliere de stat Petrobras. Obiectivele s-au diversificat rapid: au fost urmăriţi penal foşti preşedinţi şi mari companii din toată America Latină, considerate mult vreme intangibile. Procurorii au descoperit implicarea acestora în reţele mari de corupţie.

Printre figurile de primă mărime condamnate la închisoare în urma anchetelor sunt fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, foarte popular, precum şi – pornind de la investigaţiile din Brazilia – foşti şefi de stat din Peru, El Salvador şi Panama. Au ajuns în vizor şi companii multinaţionale cum ar fi Maersk şi Glencore.

Mulţi politicieni de stânga au fost îngrijoraţi, în parte din cauza condamnării lui Lula da Silva. Mai multe convorbiri făcute publice în 2019 au creat suspiciuni că procurorii nu respectă strict procedurile pentru a ajunge la inculpări.

Neîncrederea s-a răspândit după ce au fost anchetaţi pentru corupţie membri ai familiei actualului preşedinte Jair Bolsonaro, politician de dreapta.

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

Ca urmare, în ciuda popularităţii “Spălătoriei auto”, procurorul general al Braziliei, Augusto Aras, a decis în septembrie anul trecut să prelungească mandatul unităţii numai până la 31 ianuarie, fără a preciza dacă va mai fi reînnoit.

Echipa specială a prezentat la bilanţul celor şapte ani de activitate: 295 de arestări, 278 de condamnări şi 4,3 miliarde de reali brazilieni (peste 800 de milioane de dolari) venituri ilicite recuperate de statul brazilian. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează ‘talia mică’

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează 'talia mică' O jurnalistă italiancă, Giulia Cortese, care a ironizat pe Internet ”talia...

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri De săptămâna viitoare, începând cu data de 22 iulie și până...

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din...

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei Polonia a decis să-şi accelereze livrările de avioane de tip...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.