Spania a exhumat rămăşiţele lui Francisco Franco

Publicat:

Rămășițele fostului dictator spaniol Francisco Franco sunt deshumate joi, urmând a fi mutate din mausoleul Valea celor Căzuți, către un cimitir statal, ca urmare a inițiativei Guvernului de la Madrid, aprobată de Curtea Supremă a Spaniei, relatează site-ul postului BBC, potrivit mediafax.

Trupul lui Francisco Franco va fi mutat joi, la 44 de ani de la moartea acestuia, din cadrul mausoleul Valea celor Căzuți, loc cu însemnătate cultural-istorică, unde a fost înmormântat în 1975, către un mormânt familial dintr-un cimitir statal de la periferia Madridului, ca urmare a sentiței Curții Supreme spaniole, din septembrie.


Citeşte şi: Trafic feroviar ÎNTRERUPT între Spania şi Franţa

Ceremonia de exhumare va începe la ora 10:30, ora locală ( 11:30, ora României), iar rămășițele vor fi transportate cu ajutorul unui elicopter. Evenimentul va fi unul restrâns, la acesta participând doar ministrul spaniol de Justiție, un expert criminalist, un preot și 22 de descendenți ai fostului dictator. Prezența jurnaliștilor nu este permisă. Familia fostului dictator s-a împotrivit atât inițiativei de a exhuma trupul lui Francisco Franco, cât și locului în care acesta urmează a fi mutat.

Mutarea trupului neînsuflețit al fostului dictator este rezultatul inițiativei Guvernului socialist aflat la guvernare în Spania, care a statuat că spaniolii nu ar trebui să continue glorificarea unui conducător fascist care a guvernat țara pentru aproape patru decade.

Citeşte şi: Gafă marca Trump: ‘Vom construi un zid în Colorado!’

Conform presei locale, ceremonia de exhumare a lui Franco va implica costuri de aproximativ 63.000 euro, ca urmare a infrastructurii necesare scoaterii sicriului din interiorul mausoleului.

Fostul dictator va fi mutat în cimitirul statal El Pardo, situat la periferia Madridului, alături de soția acestuia.

Valea celor Căzuți, aflat în apropierea Madridului, este un loc dedicat memoriei victimelor războiului civil, care a fost declanșat de Francisco Franco și în cadrul căruia și-au pierdut viața aproximativ 500.000 de persoane. Aproximativ 34.000 de persoane decedate în cadrul războiului au fost îngropate în Mausoleul Valea celor Căzuți, mulți dintre aceștia fiind susținătorii ai republicanilor, înfrânți în confruntarea ce a avut loc în anii 1936-1939.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.