X

Spania a început procedurile contra liderilor catalani pentru nesupunere

Curtea Supremă a Spaniei a început procedurile judiciare contra fostei şefe a parlamentului regional catalan Carme Forcadell şi altor parlamentari catalani, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al instanţei judiciare supreme de la Madrid, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Procurorul general al Spaniei a anunţat luni că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan care la 27 octombrie a votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Citeşte şi: Madridul pune la îndoială viabilitatea unei eventuale cereri de azil a lui Puigdemont

Dacă vor ajunge în faţa instanţei şi vor fi găsiţi vinovaţi, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.

Totuşi, unii dintre cei mai importanţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui. 

Tags: Carles PuigdemontCarme ForcadellcataloniaCurtea Supremă a SpanieimadridMariano RajoyOriol Junquerasspania
Categorii: Diaspora