Spania a încheiat operaţiunile de evacuare din Afganistan

Publicat:

Spania a anunţat vineri sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea ‘ultimelor două zboruri spaniole’ din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian în urma cuceririi Afganistanului de către talibani, transmite AFP, potrivit agerpres.

Un avion militar A400 a sosit din Dubai, venind de la Kabul, la ora 07.20, iar un al doilea zbor urma să aterizeze la 08:20.


Citeşte şi: Biden îi ameninţă pe terorişti: ‘Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi!’ – Black News

Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

La bordul celor două avioane s-au aflat 81 de spanioli, printre care personal al ambasadei la Kabul, militari ai forţelor terestre şi aeriene, dar şi patru militari portughezi şi 83 de colaboratori afgani ai Spaniei, Portugaliei şi NATO.

Ei vor ajunge în cursul după-amiezii la baza militară de la Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, cu un zbor al companiei Air Europa, a precizat executivul.

În total, militarii spanioli au evacuat 1.898 de afgani, angajaţi şi familiile lor, care au lucrat pentru Spania, Statele Unite, Portugalia, Uniunea Europeană, ONU şi NATO, precum şi personalul ambasadei Spaniei la Kabul.

Guvernul de la Madrid a recurs la avioane militare pentru evacuarea acestor persoane de la Kabul spre Dubai, de unde avioane comerciale închiriate îi aduceau în Spania.

Spania a ţinut să continue operaţiunile de evacuare până vineri dimineaţă, premierul Pedro Sanchez dând asigurări chiar şi joi seară că guvernul său va lucra ‘pentru evacuarea celui mai mare număr posibil de persoane’ din Kabul după dublul atentat soldat cu zeci de victime.

Citeşte şi: Întoarcerea ‘Americii ţinută ostatică’ – Black News

Spania a devenit şi poarta de intrare a colaboratorilor afgani ai instituţiilor Uniunii Europene, găzduiţi în centrul de la Torrejon de Ardoz înainte de a fi repartizaţi între ţările membre ale UE.

Totodată, Madridul a încheiat un acord cu SUA prin care Spania va putea primi până la 4.000 de afgani, evacuaţi de americani, la bazele militare de la Rota şi Moron, situate în Andaluzia şi care sunt utilizate de cele două state.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.