Spania a repatriat două femei şi 13 copii din lagăre de prizonieri jihadişti din Siria

Publicat:

Spania a repatriat pentru prima dată două femei şi treisprezece copii spanioli ce erau reţinuţi în lagăre de prizonieri jihadişti în Siria, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe spaniol, informează AFP, potrivit agerpres.  

Grupul a aterizat în noaptea de luni spre marţi pe aeroportul militar din Torrejon de Ardoz, lângă Madrid, a precizat ministerul în comunicatul său.


Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Arestate la sosire, cele două femei vor compărea miercuri în faţa unui judecător al Audienţei Naţionale, tribunal din Madrid specializat în dosare de terorism, în vederea punerii lor sub acuzare, a anunţat un purtător de cuvânt al acestei instanţe.

Acuzate de colaborare cu o organizaţie teroristă, ele riscă până la cinci ani de închisoare.

Cei treisprezece copii au fost preluaţi în grijă de serviciile sociale, a precizat ministerul.

Potrivit mass-media spaniole, una dintre femei este căsătorită cu un membru al grupării Stat Islamic (SI) în prezent aflat în detenţie în Siria, iar alta este văduva unui jihadist. Nouă dintre copii, cu vârste între 3 şi 15 ani, sunt ai celor două femei, în timp ce alţi patru sunt orfani luaţi în grijă de una dintre ele.

Guvernul spaniol, care până acum refuzase să-i repatrieze, a anunţat în final la sfârşitul lui noiembrie că va repatria trei femei spaniole şi 13 copii. Însă a treia femeie nu a putut fi localizată în vederea repatrierii, în cadrul aceleiaşi operaţiuni, potrivit cotidianului El Mundo.

“Cu această operaţiune (…), Spania s-a raliat vecinilor săi europeni (Germania, Belgia, Norvegia, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Ţările de Jos şi alţii)” care au repatriat deja soţii şi copii de jihadişti, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe spaniol, explicând că Spania este acum “în conformitate cu obligaţiile sale legale”.

Potrivit cotidianului El Pais, aceste femei afirmă că nu au participat la acţiuni de jihadism şi că să s-au dus în teritorii controlate de grupările jihadiste în zona irako-siriană până la prăbuşirea SI în 2019 doar pentru că fuseseră păcălite de soţii lor.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

După 2019, problema repatrierii soţiilor şi copiilor miilor de jihadişti care se raliaseră SI a fost una sensibilă în mai multe ţări europene, mai ales în Franţa, lovită de mai multe atentate jihadiste.

În faţa ostilităţii opiniei publice, Franţa a întreprins multă vreme repatrieri de la caz la caz. Condamnate în septembrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că nu au repatriat din Siria familii de jihadişti francezi, autorităţile franceze au repatriat în octombrie 15 femei şi 40 de copii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.