X

Spania: Astronautul Pedro Duque va fi numit ministru al Ştiinţei

Astronautul Pedro Duque va fi numit ministru al Ştiinţei în cadrul guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez, la 20 de ani după ce a devenit primul spaniol trimis în spaţiu, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul partidului, potrivit agerpres.

Acest inginer în domeniul aeronauticii, devenit celebru în Spania în urma primei sale misiuni spaţiale din 1998, va fi însărcinat cu portofoliul Ştiinţei, care include de asemenea inovaţia şi universităţile.

Citește și : ‘Dezacordurile majore’ între Statele Unite şi statele europene au consecințe dăunătoare asupra NATO (Jens Stoltenberg)

Licenţiat al Universităţii Politehnice de la Madrid în 1986, el a fost selectat şase ani mai târziu pentru un program al Agenţiei Spaţiale Europene pentru viitori astronauţi. După antrenamente în Rusia şi în SUA, el a urcat în 1998 la bordul navetei Discovery pentru prima sa misiune şi a revenit din spaţiu în 2003, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

În 1999, el a primit Premiul Prinţului de Asturia pentru cooperare internaţională, o prestigioasă recompensă denumită uneori Nobelul lumii hispanice.

În ultimii ani, el a devenit un feroce detractor al unor practici precum homeopatia, criticând de asemenea tăierile bugetare din cercetarea ştiinţifică şi educaţie, practicate de guvernul conservatorului Mariano Rajoy, destituit săptămâna trecută de parlament.

Citește și : Uniunea Europeană anunţă noi taxe vamale unor importuri americane din iunie

“În plină criză, societatea trebuie să acţioneze cu înţelepciune pentru a nu-şi ipoteca viitorul”, nota el în 2012 într-un articol publicat în cotidianul El Pais, intitulat “A investi în ştiinţă pentru copiii noştri”.

Tags: astronautinginerministru al ŞtiinţeiPedro DuquePedro Sanchezspaniaspaniol
Categorii: Diaspora