X

Spania: Ciudadanos cere organizarea de alegeri anticipate după condamnarea Partidului Popular într-un dosar de corupţie

Partidul liberal Ciudadanos din Spania, aliat al premierului Mariano Rajoy, a cerut vineri organizarea de alegeri anticipate, însă a anunţat că va împiedica opoziţia socialistă să ajungă la putere printr-o moţiune de cenzură împotriva guvernului, relatează AFP, potrivit agerpres.

După condamnarea joi a Partidului Popular (PP, conservator) al lui Rajoy într-un dosar de corupţie, Ciudadanos va cere şefului guvernului “să convoace noi alegeri în următoarele săptămâni”, a anunţat secretarul general al partidului liberal, José Manuel Villegas.

Citește și : Arabia Saudită: Autorităţile au eliberat o a patra militantă pentru drepturile femeilor

Însă “ne vom opune moţiunii (de cenzură) depusă de (Pedro) Sanchez”, liderul Partidul Socialist Muncitoresc (PSOE), pentru a-i lua locul lui Rajoy, a spus el.

PSOE, prima formaţiune de opoziţie spaniolă, a depus vineri o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, la o zi după condamnarea Partidului Popular într-un spectaculos dosar de corupţie.

Moţiunea a fost depusă în Camera Deputaţilor, a anunţat un purtător de cuvânt al PSOE. Pentru a reuşi, această moţiune ar trebui să adune o majoritate absolută de 176 de deputaţi în spatele candidatului care va prezenta partidul pentru a forma un nou guvern, o majoritate totuşi dificil de reunit în cadrul unei opoziţii divizate.

Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

Pentru îndepărtarea lui Rajoy, PSOE a primit deja sprijinul partidului radical de stânga Podemos, dar pentru a avea o majoritate el ar trebui să aibă şi sprijinul liberalilor din Ciudadanos sau al micilor partide naţionaliste, inclusiv al separatiştilor catalani care sfidează în mod deschis guvernul de la Madrid şi împotriva cărora Sanchez s-a aliat cu Rajoy.

Tags: alegeri anticipateMariano Rajoymotiune de cenzuraPartidul liberal Ciudadanosspania
Categorii: Diaspora