Spania comemorează cinci ani de la atentatele jihadiste de la Barcelona

Publicat:

Câteva sute de persoane au participat miercuri în centrul Barcelonei la o scurtă ceremonie marcând cinci ani de la două atentate comise de o celulă jihadistă şi soldate cu 16 morţi şi 140 de răniţi în metropola catalană, potrivit agerpres

Revendicate în numele organizaţiei Stat Islamic, aceste atacuri au fost comise de o duzină de tineri marocani radicalizaţi de către un imam, aminteşte France Presse.


Citește și : Londra RESTRICŢIONEAZĂ folosirea apei

Mulţimea a păstrat un minut de reculegere – tulburat de o mână de protestatari – pe Las Ramblas, principala arteră a oraşului, unde a avut loc cel mai ucigaş atac, care a costat viaţa a 14 persoane.

În sunetul muzicii tradiţionale catalane, rude ale mai multor victime şi oficialităţi au depus garoafe albe în faţa plăcii comemorative amplasate pe trotuar.

Guvernul central spaniol a fost reprezentat de doi miniştri, Raquel Sanchez (transporturi) şi Miquel Iceta (cultură şi sport), alături de şeful executivului regional al Cataloniei, separatistul Pere Aragones, şi primarul Barcelonei, Ada Colau.

Prim-ministrul socialist spaniol Pedro Sanchez, aflat în prezent în vacanţă, s-a alăturat omagiului printr-o postare pe Twitter, cerându-le compatrioţilor să rămână “uniţi pentru libertate şi convieţuire”.

“În august 2017, Barcelona şi Cambrils”, un oraş balnear aflat la 100 km mai la sud, “au suferit din cauza urii şi terorismului pe străzile lor”, a declarat el. “Cinci ani mai târziu, ne amintim de victimele acestor atentate, continuând în acelaşi timp să construim un viitor al păcii”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat televiziunii naţionale, dna Colau a spus că 17 august nu va mai fi niciodată o zi ca oricare alta în Barcelona. “Acum, pe 17 august, te trezeşti mereu cu un nod în stomac”, a mărturisit ea.

Primul atac a avut loc pe Las Ramblas, unde un camion a intrat în mulţime, provocând moartea a 14 persoane, majoritatea turişti străini. Cea mai tânără victimă a fost un copil de trei ani.

În timp ce fugea, autorul a ucis un automobilist pentru a-i fura maşina. Trei zile mai târziu, el a fost împuşcat de poliţie la 30 km nord de Barcelona.

La câteva ore după acest masacru, alţi cinci membri ai celulei au comis un al doilea atentat pe faleza din Cambrils, doborând mai multe persoane cu un vehicul înainte de a înjunghia mortal o femeie.

Cei trei supravieţuitori ai celulei jihadiste au fost condamnaţi la pedepse de opt, 46 şi 53 de ani de închisoare.

Citește și : Un comisar european denunţă declaraţia lui Mahmoud Abbas despre Holocaust: ‘Este INACCEPTABILĂ!’

Însă luna trecută, o instanţă a redus în apel cu zece ani sentinţele celor doi principali condamnaţi, amintind de asemenea că. potrivit legislaţiei spaniole, pedeapsa efectivă a acestora nu putea depăşi 20 de ani de închisoare.

Al treilea condamnat a fost eliberat în septembrie 2021.

Minutul de reculegere a fost tulburat de lozincile şi strigătele unor manifestanţi care au ridicat pancarte prin care se cerea “adevărul”. Ei au răspuns la apelul unor asociaţii separatiste care susţin că în spatele atacurilor s-a aflat statul spaniol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.