X

Spania este în dezacord cu Algeria asupra frontierei maritime

Spania este în dezacord cu Algeria asupra traseului frontierei maritime dintre cele două ţări în Mediterana, a afirmat vineri şefa diplomaţiei spaniole, Arancha Gonzalez Laya, care urmează să efectueze miercuri o vizită la Alger, potrivit AFP, scrie agerpres.

Algeria a decis în mod unilateral în aprilie 2018 o nouă delimitare a apelor sale teritoriale din Mediterana care atinge arhipelagul spaniol Balneare, a explicat Arancha Gonzalez Laya la postul de radio Cadena Ser.

Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

Conform cotidianului El Pais, noua rută înglobează chiar şi insula Cabrera, situată la circa zece kilometri sud de insula Mallorca.

De la instalarea la putere în iunie 2018, guvernul socialist al lui Pedro Sanchez a “răspuns la această pretenţie, deoarece pentru moment este o pretenţie a Algeriei”, a declarat ministrul.

Conform dreptului maritim internaţional, a afirmat ea, “când apele tale teritoriale le încalecă pe cele ale vecinului tău, acest lucru trebuie să ducă la negocieri şi, în practică, aceste negocieri durează foarte mult timp”.

“Noi ne-am exprimat dezacordul pentru a obliga cealaltă parte să demareze o negociere. Iar această negociere, din 2018, nu a avut loc”, a explicat ea.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Va fi prima vizită a noului ministru în Algeria, ţară care furnizează jumătate din gazul natural pe care îl foloseşte Spania.

Chestiunea frontierelor maritime este de asemenea un subiect de dezacord între Spania şi Maroc, unde Arancha Gonzalez Laya s-a deplasat la sfârşitul lunii ianuarie.

Tags: algeriaArancha Gonzalez LayaBalneareMediterana
Categorii: Diaspora