X

Spania: Excluderea socială încă afectează un procent semnificativ al populaţiei

Un procent de 18% din populaţia Spaniei se află într-o situaţie de excludere socială, adică aproximativ 8,6 milioane de persoane, dintre care aproximativ jumătate se confruntă cu o excludere severă, iar numărul acestora din urmă a crescut cu 40% în ultimii zece ani, când a început criza economică, relatează miercuri agenţia EFE, potrivit agerpres.

Alte circa şase milioane de persoane au o slabă integrare socială, astfel că acestea pot ajunge şi ele într-o situaţie de excludere dacă se înrăutăţeşte situaţia economică, conform datelor unui sondaj efectuat de Fundaţia FOESSA, care face parte din ONG-ul catolic Cáritas Espańa.

Citește și : Trump afirmă că este deschis să se întâlnească cu preşedintele venezuelean Maduro

În studiul intitulat ‘Angajamentul Comun’, acest ONG notează că, în comparaţie cu anul 2007, procentul celor afectaţi de excluderea socială este pe ansamblu cu 12% mai mare, iar al celor ce se regăsesc într-o situaţie de excludere socială severă a crescut faţă de acelaşi an cu 40%. ‘Este factura pe care societatea a plătit-o după o criză de şase ani şi alţi patru ani de recuperare’, explică Raul Flores, coordonatorul de studii al Cáritas Espańa.

El a admis totuşi că excluderea socială s-a redus în ultimii ani, procentul celor afectaţi de acest fenomen scăzând de la 25% în anul 2013 la 18% în 2018, o scădere mai mică fiind înregistrată în cazul celor aflaţi într-o situaţie de excludere socială severă, de la 11% la 9% în acelaşi interval, evoluţie pusă de acelaşi analist pe seama unei redresări economice cu două viteze.

Citește și : Guvernul de uniune naţională din Libia anunţă semnarea unui nou acord de încetare a focului în apropiere de Tripoli

Tags: Espańaexcludere socialăFOESSAONG
Categorii: Diaspora