Spania: Guvernul separatist catalan, prezidat de Quim Torra, a depus jurământul

Publicat:

Noul guvern separatist catalan, prezidat de Joaquim (Quim) Torra, a depus sâmbătă jurământul la Barcelona, intrarea sa în funcţie punând capăt în mod automat tutelei impuse acestei regiuni de către Madrid după tentativa de secesiune din toamna trecută, transmit AFP, EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Noul şef al executivului regional, Quim Torra, face parte din aripa dură a mişcării separatiste şi este un apropiat al liderului destituit, Carles Puigdemont.


Citește și : Donald Trump reconfirmă întâlnirea cu Kim Jong Un pe 12 iunie

Sâmbătă, Quim Torra a lansat un apel la discuţii cu noul şef al guvernului de la Madrid, socialistul Pedro Sanchez, la rândul lui învestit sâmbătă. Torra l-a invitat pe Sanchez ‘să discute’, ‘să-şi asume riscuri’ şi să negocieze ‘de la guvern la guvern’. El şi-a exprimat ‘dispoziţia clară la dialog’, pe care o consideră ‘esenţială pentru rezolvarea conflictelor în modul în care se face în lumea civilizată’.

‘Acest guvern este hotărât să avanseze spre un stat independent în forma unei republici’, a mai declarat Torra, după ce naţionaliştii au redobândit controlul asupra guvernului regional.

Componenţa noului executiv format marţi de liderul catalan Quim Torra a fost publicată în ediţia de vineri a Monitorului Oficial al Generalitat de Catalunya.

Madridul refuzase să publice componenţa primului executiv, anunţată la 19 mai de Torra, şi care includea patru miniştri aflaţi în închisoare sau în exil în Belgia după declaraţia de independenţă a Cataloniei, din 27 octombrie 2017.

Citește și: Mexic: Șase poliţişti au fost împuşcați mortal de indivizi înarmaţi în oraşul Salamanca

Însă şeful executivului regional catalan a publicat în cele din urmă marţi o nouă listă fără cei patru lideri separatişti urmăriţi în justiţie pentru rolul lor în tentativa de secesiune de anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.