Spania îşi consolidează ambiţiile spaţiale cu un statut pentru o nouă agenţie

Publicat:

Spania a aprobat un statut ce reglementează funcţiile agenţiei sale spaţiale recent lansate, pe fondul unui impuls al ţărilor europene de a ţine pasul cu rivalii globali, a declarat marţi ministrul Ştiinţei, Diana Morant, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Spaţiul este considerat un domeniu al oportunităţilor şi reprezintă pentru noi o prioritate naţională”, a spus Morant reporterilor. “Acesta este motivul pentru care înfiinţăm această agenţie”, a adăugat oficialul.


Citește și : Biden: Trebuie să cunoaştem istoria americană, ‘binele, dar şi răul’

Agenţia Spaţială Spaniolă (AEE), cu sediul în oraşul sudic Sevilla, va dispune de un buget de 700 de milioane de euro (746,4 milioane de dolari americani) în primul an şi va avea un personal format din 75 de angajaţi, a precizat ministrul.

În luna noiembrie, naţiunile europene au convenit să mărească cheltuielile dedicate spaţiului cu 17% pentru se menţine la mică distanţă în urma Statelor Unite şi a Chinei.

În timp ce AEE a primit un termen limită de un an de la data înfiinţării sale oficiale, în septembrie, pentru a da startul activităţii, instituţia a început deja să opereze, luna trecută. “Suntem cu şase luni înainte de termen”, a spus Morant.

Ministrul Ştiinţei adăugat că poziţia internaţională a Spaniei în sectorul aerospaţial a fost consolidată nu doar de majorarea cheltuielilor publice, ci şi de recrutarea de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a primilor doi astronauţi spanioli în ultimii 30 de ani, Pablo Alvarez şi Sara Garcia.

Citește și : Taiwanul avertizează cu privire la ‘intrarea bruscă’ a armatei chineze în apropierea insulei

Morant a evidenţiat, totodată, licitaţia deschisă de 45 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui lansator de microsateliţi. “Viitorul spaţiului se află în microsateliţi, o tehnologie care nu există încă în Europa”, a spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.