X

Spania : Manifestații în mai multe oraşe pentru a cere pensii și venituri ”demne”

Mii de persoane au manifestat joi în mai multe oraşe din Spania, la apelul sindicatelor, pentru a-şi apăra pensiile şi pentru a cere venituri ”demne”, relatează AFP.

Dotaţi cu fluiere şi purtând, mulţi dintre ei, o panglică maro, simbol al cauzei lor, manifestaţii i-au cerut guvernului conservator al lui Mariano Rajoy indexarea anuală a pensiilor cu inflaţia, potrivit agerpres.

Preţurile la consum au crescut cu 1,2 % în 2017, dar guvernul a indexat pensiile cu 0,25 % pe an începând din 2016, după ani de zile de ”îngheţare” din cauza crizei economice.

Citește și : Turcia : Principalul partid prokurd cere oprirea ofensivei împotriva YPG în Afrin

”Această creştere de 0,25 % este o ruşine”, a spus José Maria Elias (66 de ani), fost ospătar, adăugând că are o pensie de 950 de euro pe lună, într-o declaraţie pentru AFP în faţa Congresului Deputaţilor. Împreună cu el sute de manifestanţi s-au strâns joi în faţa parlamentului.

Alte manifestaţii au avut loc la Barcelona, Bilbao, Sevilla şi Granada.

Manifestanţii au evocat multiplele scandaluri de corupţie cu care se confruntă Partidul Popular (PP), de guvernământ, formaţiunea lui Mariano Rajoy.

Guvernul, care a aplicat o politică drastică de austeritate în timpul crizei, a fost puternic criticat de către opoziţie pentru că ”a golit” un fond de urgenţă de 66,8 miliarde de euro rezervat pensiilor.

Declaraţii recente ale şefului guvernului, care îi încuraja pe spanioli să investească în sisteme de pensii complementare private, au suscitat o puternică nelinişte.

În cadrul unei şedinţe furtunoase în Senat, marţi, un senator al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) l-a acuzat pe Rajoy că încearcă ”să privatizeze pensiile”.

La rândul său, Rajoy a dat asigurări că salvgardarea sistemului se află în fruntea priorităţilor sale şi consideră că el va fi viabil datorită cotizaţiilor salariale, care sunt din nou în creştere odată cu relansarea economică.

Rata foarte slabă a natalităţii în Spania (1,33 de copii la o femeie), una dintre cele mai scăzute din Europa, duce la o îmbătrânire rapidă a populaţiei, care va reduce încasările sistemului, din lipsă de salariaţi.

În absenţa unor schimbări de fond (imigraţie, natalitate), aproape 25,6 % din populaţie va fi în vârstă de peste 64 de ani în 2031 în Spania.

Tags: coruptieMariano RajoyPPsindicatespania
Categorii: Diaspora