X

Spania: Noul partid separatist al fostului lider catalan Puigdemont va fi lansat pe 27 octombrie

Noul partid separatist al fostului lider catalan Carles Puigdemont va fi lansat pe 27 octombrie, dată la care parlamentul Cataloniei a adoptat în urmă cu un an declaraţia unilaterală de independenţă, anulată ulterior de Tribunalul Constituţional spaniol, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prezentat în iulie, partidul, intitulat Apel Naţional pentru Republică, va fi lansat la o convenţie pe 27 octombrie care va fi urmată de un congres în decembrie, cu câteva luni înainte de alegerile municipale şi europene din mai 2019.

Citește și : Trump revine asupra soluţiei la conflictul israelo-palestinian, afirmând că el ar accepta şi un singur stat

‘Obiectivul principal al partidului este punerea în aplicare a mandatului din 1 octombrie’, data organizării referendumului privind autodeterminarea Cataloniei, declarat ilegal de către Madrid, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice, Toni Morral.

Partidul fondat de fostul lider catalan Carles Puigdemont şi de succesorul său Quim Torra a strâns deja 50.000 de membri şi susţine că reuneşte separatiştii, divizaţi în prezent în trei grupuri parlamentare.

Destituit de la conducerea Cataloniei de guvernul de la Madrid după proclamarea independenţei provinciei spaniole, Carles Puigdemont se află în prezent în Belgia pentru a scăpa de urmărirea penală pentru rebeliune iniţiată împotriva lui de justiţia spaniolă.

Citește și : Bruxellesul a redus drastic ajutorul către Turcia destinat unei posibilei aderări a ţării la UE

Tags: Apel Naţional pentru RepublicăBelgiaCarles PuigdemontcatalanmadridQuim TorraToni Morral
Categorii: Diaspora