Spania : Parlamentul regional catalan va dezbate sâmbătă învestirea a lui Joaquim Torra, succesorul lui Carles Puigdemont

Publicat:

Parlamentul Cataloniei va începe sâmbătă să dezbată învestirea în funcţia de lider regional a separatistului Joaquim Torra, pe care Carles Puigdemont l-a desemnat pentru a-i succeda în post, a anunţat vineri instituţia catalană într-un comunicat, citat de AFP, potrivit agerpres.

După ce s-a consultat cu diferitele partide, preşedintele parlamentului, Roger Torrent, a propus oficial candidatura lui Torra şi a convocat prima dezbatere de învestire în funcţie pentru sâmbătă, la ora 10:00 GMT, potrivit comunicatului.


Citește și : Canada vrea ca G7 să lanseze acţiuni concrete în favoarea educaţiei femeilor

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunţat joi seara din Germania că renunţă să mai fie ales lider al Cataloniei şi l-a desemnat pe Torra, nou-venit în politică, drept candidat pentru a-i succede în funcţie, în regiunea din nord-estul Spaniei.

Noul deputat Joaquim Torra (55 de ani), zis şi Quim Torra, considerat ca reprezentând aripa dură a separatismului, va prezenta un program în parlament. Dar el nu va fi învestit sâmbătă, deoarece nu dispune de majoritatea absolută în parlamentul cu 135 de deputaţi. O a doua dezbatere ar urma să aibă loc luni, când va fi nevoie doar de o majoritate simplă pentru a fi învestit în funcţie.

Citește și : Israelul îi cere lui Al Assad să-i dea afară pe iranienii din Siria

Pentru moment, Torra poate conta în principiu pe 66 de voturi favorabile, din partea grupului său parlamentar conservator separatist, Împreună pentru Catalonia, şi a altei formaţiuni separatiste, Stânga Republicană (ERC), faţă de 65, cât are opoziţia.

Pentru a trece cu o majoritate simplă, el va avea nevoie de abţinerea a patru aleşi ai CUP, formaţiune separatistă de extrema stângă, care nu vrea să voteze decât pentru Puigdemont, dar care îşi va revizui poziţia în weekend.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.