Spania : Parlamentul regional catalan a votat legea care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă

Publicat:

Parlamentul regional catalan a votat vineri o lege care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă, o măsură menită să faciliteze desemnarea în această funcţie a fostului lider Carles Pugdemont, aflat în exil autoimpus, informează Reuters, potrivit agerpres.

Parlamentul regional, în care partidele separatiste şi-au păstrat majoritatea în urma alegerilor din decembrie, a aprobat acest proiect cu 70 de voturi pentru şi 65 împotrivă.


Citește și : Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întâlni cu Kim Jong Un

Guvernul central de la Madrid a anunţat că va contesta noua lege la Tribunalul Constituţional.

Puigdemont se află în prezent la Berlin, unde aşteaptă ca autorităţile germane să decidă dacă vor da curs sau nu cererii de extrădare înaintate de Spania, unde fostul lider este inculpat pentru rebeliune, nesupunere şi deturnare de fonduri, pentru organizarea referendumului de independenţă de la 1 octombrie 2017 în pofida interdicţiei dictate de justiţie.

Guvernul spaniol a respins în mod repetat posibilitatea ca Pugdemont să guverneze de la distanţă, precizând că, într-o astfel de tentativă, Madridul îşi va menţine tutela asupra Cataloniei.

Deputaţii catalani au termen până la 22 mai pentru alegerea unui nou preşedinte şi formarea unui guvern, în caz contrar urmând să fie convocat un nou scrutin regional.

După alegerile din decembrie, parlamentul catalan a avut patru tentative de desemnare a unui preşedinte, dar toate încercările au fost blocate de Madrid şi de instanţe întrucât candidaţii erau fie încarceraţi, fie în exil.

Citește și : Ungaria : Manifestaţie la Szeged în vederea menţinerii cursurilor în limba maghiară la UMF din Târgu Mureş

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.