X

Spania: Pedro Sanchez respinge cererea Podemos pentru un guvern de coaliţie

Liderul socialist spaniol Pedro Sanchez a declarat marţi că există prea multe neînţelegeri cu alianţa de stânga radicală Unidas Podemos pentru a forma un guvern de coaliţie, dar a oferit o opţiune prin care cele două partide ar conveni asupra politicilor guvernamentale, iar Podemos ar avea poziţii în afara cabinetului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Totuşi, liderul Podemos, Pablo Iglesias, a spus că un guvern de coaliţie este singura opţiune.

Pedro Sanchez, premier interimar de la alegerile din aprilie care s-au încheiat indecis, a spus în mod repetat într-un discurs că respinge cererea Podemos pentru un guvern de coaliţie, dar a propus un acord alternativ.

Citește și : Jens Stoltenberg le face promisiuni americanilor pe frontul din Afganistan

Socialiştii (PSOE) au câştigat scrutinul din aprilie, dar nu au obţinut suficiente mandate pentru a guverna fără sprijinul altor partide. Presiunea este tot mai mare pentru a se găsi un acord de formare a guvernului – dacă nu se va ajunge la o înţelegere până la 23 septembrie, atunci vor avea loc noi alegeri la 10 noiembrie.

“Deşi astăzi nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a deveni parteneri de guvernare, nu sunt motive să fim duşmani. Este posibil să fim aliaţi loiali, aşa cum am fost şi în trecut”, a spus Sanchez într-un discurs susţinut în faţa membrilor PSOE şi a reprezentanţilor sindicatelor şi ONG-urilor.

Podemos a sprijinit anul trecut precedentul guvern socialist, dar fără a face parte din el.

În discursul său, Sanchez a insistat că un guvern de coaliţie nu ar funcţiona şi a vorbit despre neîncrederea dintre cele două partide, arătând cât de greu ar fi pentru a obţine un potenţial acord.

Iglesias a declarat chiar înainte de discursul lui Sanchez că partidul său vrea să împartă puterea cu socialiştii. După discurs, el a scris pe Twitter: “Politica nu se poate baza pe încredere, ci pe garanţii. Un guvern de coaliţie este singura garanţie pentru aplicarea politicilor care pot schimba vieţile oamenilor. Asta este miza”.

O sursă guvernamentală a declarat că propunerea lui Sanchez ar putea merge până la a oferi partidului Podemos poziţii de secretar de stat sau posturi de conducere în companii publice.

Sanchez a propus de asemenea crearea unor mecanisme independente pentru a garanta că orice acord cu Podemos privind măsurile convenite este respectat.

Citește și : Dominic Raab: ‘PĂCĂLELILE din Parlament împiedică Brexit’

În discursul său, premierul interimar a declarat că urmăreşte în continuare să obţină un acord şi că nu există niciun motiv obiectiv pentru a organiza noi alegeri, el prezentând peste 300 de măsuri, într-un ultim efort de a atrage aliaţi pentru formarea unui guvern.

Printre propuneri se numără reforme pe piaţa muncii, în sectorul pensiilor, în domeniul imobiliar şi în privinţa mediului, care ar putea fi pe placul Podemos, a spus o sursă din conducerea Partidului Socialist.

Tags: coalitieguvernPablo IglesiasPedro SanchezpodemosPSOE
Categorii: Diaspora