Spania : Premierul Rajoy aduce un omagiu tuturor victimelor ETA

Publicat:

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a adus vineri un omagiu tuturor victimelor organizaţiei separatiste basce ETA şi a promis că toate crimele acesteia vor fi judecate, iar condamnările executate, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Astăzi, când ETA şi-a anunţat în sfârşit dizolvarea, trebuie ca gândurile noastre să se îndrepte către victime’, a afirmat Rajoy, la o zi după decizia organizaţiei separatiste de a pune capăt tuturor activităţilor sale şi de a se autodizolva.


Citește și : Avertisment de CANICULĂ în Pakistan. Temperatura aerului a depăşit 44 de grade Celsius

‘Invit întreaga societate spaniolă să-şi aducă aminte, una câte una, unicitatea vieţilor lor smulse (…) Nu este vorba despre o statistică, ci despre persoane’, a subliniat el, invocând bilanţul de 853 de morţi.

‘Toţi au fost asasinaţi în mod injust, crud şi tuturor le datorăm aducere aminte şi omagiu. Lor, familiilor lor şi sutelor de spanioli care au supravieţuit violenţei teroriste, dar care suferă pentru totdeauna sechelele cruzimii’ ETA, a mai spus Rajoy.

‘Astăzi, putem afirma categoric că democraţia spaniolă a învins ETA. ETA dispare, dar pagubele provocate nu dispar, nici durerea ireparabilă pe care a semănat-o de atâtea ori’, a mai spus şeful guvernului de la Madrid.

El a insistat că ETA ‘nu va obţine nimic anunţându-şi dizolvarea’: ‘Anchetele privind crimele comise de ETA vor continua, delictele sale vor continua să fie judecate şi condamnările vor continua să fie executate. Pentru că democraţiile răspund la crime prin justiţie’. ‘Nu a existat şi nu va exista impunitate, nu le datorăm nimic’, a punctat Rajoy.

‘Vom veghea întotdeauna ca nimic din toate acestea să nu se producă din nou şi ca nimeni să nu încerce să rescrie această pagină de istorie’, a adăugat el.

Uniunea Europeană a salutat vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt Margaritis Schinas, decizia ETA de a pune capăt tuturor activităţilor sale şi de a se autodizolva.

Citește și : Szijjarto: ‘Securitatea europeană începe din Asia Centrală’

‘Nu există loc în Uniunea Europeană pentru terorism, arme şi puşti. Uniunea Europeană este fondată pe statul de drept’, a menţionat purtătorul de cuvânt, în prima reacţie venită de la Bruxelles după anunţul de joi al ETA.

Vineri, organizaţia separatistă bască îşi încheie procesul istoric de dizolvare în cadrul unei ‘conferinţe’ în sud-vestul Franţei, punând astfel capăt ultimei insurecţii armate din Europa Occidentală, soldate, de-a lungul a patru decenii, cu peste 800 de morţi şi mii de răniţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.