X

Spania: Premierul Rajoy afirmă că nu va convoca alegeri anticipate

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat vineri că nu va convoca alegeri anticipate după ce opoziţia socialistă şi Partidul Ciudadanos au ameninţat că vor da jos guvernul la o zi după condamnarea Partidului Popular (PP, de dreapta, la putere) într-un spectaculos dosar de corupţie, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mariano Rajoy a afirmat că Spania are nevoie de stabilitate politică pentru a menţine actuala redresare economică a ţării şi a subliniat că îşi va duce la bun sfârşit mandatul de patru ani în fruntea guvernului.

Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

“Moţiunea de cenzură este împotriva stabilităţii politice de care ţara noastră are nevoie şi este contrară redresării economice. Este rău pentru Spania”, a spus Rajoy în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidul Socialist Muncitoresc (PSOE), prima formaţiune de opoziţie spaniolă, a depus vineri în Camera Deputaţilor o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura de la putere pe premierul Rajoy şi pentru a forma un nou guvern. Pentru a reuşi, această moţiune ar trebui să adune o majoritate absolută de 176 de deputaţi în spatele candidatului care va prezenta partidul pentru a forma un nou guvern, o majoritate totuşi dificil de reunit în cadrul unei opoziţii divizate.

Citește și : Zborul MH17: Uniunea Europeană şi NATO invită Rusia ‘să-şi recunoască responsabilitatea’

La rândul său, partidul liberal Ciudadanos, aliat al premierului Mariano Rajoy, a anunţat imediat că se opune moţiunii de cenzură depusă de opoziţia socialistă, însă a cerut în schimb organizarea de alegeri anticipate.

“Condamnarea guvernului pentru corupţie a pus capăt legislaturii”, a declarat liderul Ciudadanos, Albert Rivera, într-un mesaj pe Twitter. “Avem nevoie de un guvern curat şi puternic care să facă faţă provocării separatiste. Fie Rajoy convoacă alegeri, fie o va face Congresul”, a mai spus el.

Tags: alegeri anticipatecoruptieMariano RajoyopozitiaPartidul CiudadanosPP
Categorii: Diaspora