X

Spania : Preşedintele parlamentului regional catalan, Roger Torrent, afirmă că noi alegeri ‘nu sunt de dorit’

Preşedintele parlamentului regional catalan, Roger Torrent, aflat în vizită în Elveţia pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai ONU, a declarat miercuri că noi alegeri ‘nu sunt de dorit’, în condiţiile în care regiunea spaniolă nu are încă un preşedinte, relatează AFP, conform agerpres.

‘Trebuie să întrebăm guvernul (central) şi tribunalelor spaniole: până când vor împiedica numirea (preşedintelui Cataloniei) să devină efectivă ? Deoarece guvernul spaniol şi instituţiile statului, în special tribunalele, sunt cele care o împiedică’, a declarat Roger Torrent.

Citește și : Turcia : Alegerile anticipate legislative şi prezidenţiale vor avea loc la data de 24 iunie (Erdogan)

Dacă până la 22 mai nu va fi desemnat un lider regional, vor fi convocate automat noi alegeri regionale. Câtă vreme nu are executiv, Catalonia rămâne sub tutela Madridului, impusă după declaraţia de independenţă din 27 octombrie.

Miercuri, Roger Torrent a dat asigurări că ‘nu intenţionează să epuizeze termenele date şi să organizeze alegeri, dimpotrivă’. ‘Scenariul alegerilor este un scenariu care, din punctul meu de vedere, nu este deloc de dorit în Catalonia’, a insistat el.

‘Nu eu trebuie să propun candidaţii. Majoritatea parlamentară propune numele (…) În prezent, candidatul (la preşedinţia guvernului Cataloniei) este Jordi Sanchez’, care se află însă în închisoare, a mai spus Torrent.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Spaniei a decis menţinerea în detenţie a lui Jordi Sanchez, fost preşedinte al asociaţiei separatiste Adunarea Naţională Catalană (ANC), în timp ce Torrent a cerut justiţiei spaniole să-l elibereze din închisoare pentru a putea participa la dezbaterea în vederea învestirii sale.

La Geneva, Torrent s-a întâlnit cu un reprezentant al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului şi cu membri ai altor organizaţii.

Citește și : Siria : O echipă de securitate a ONU, vizată de tiruri în timp ce se afla în recunoaştere la Douma (oficial)

De asemenea, el intenţionează să se întâlnească cu primarul oraşului Geneva şi cu alţi politicieni elveţieni, însă nu cu membri ai guvernului.

Această vizită are drept scop ‘să caute sprijin internaţional pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale şi pentru soluţionarea politică a conflictului’, a spus el, precizând că întâlnirile urmează să continue până joi.

Tags: cataloniaElvetiamadridONUpresedinteRoger Torrent
Categorii: Diaspora