X

Spania refuză să-i acorde navei Open Arms autorizaţia de a pleca spre Mediterana, acuză ONG-ul

Organizaţia nonguvernamentală ce desfăşoară acţiuni de salvare de migranţi Proactiva Open Arms a afirmat luni că statul spaniol îi împiedică nava Open Arms să iasă pe mare pentru a salva migranţi din Mediterana, informează AFP, potrivit agerpres.

“Din nou (suntem) blocaţi în port. Căpitănia Barcelonei (care depinde de Ministerul Echipamentelor şi Transporturilor al Spaniei) refuză să-i acorde Open Arms autorizaţia de a pleca spre Mediterana”, a notat pe Twitter, luni dimineaţa, ONG-ul cu sediul lângă Barcelona. “A ne împiedica să salvăm vieţi este iresponsabil şi crud. Politicienii laşi au dat drumul contorului de morţi”, a denunţat fondatorul ONG-ului, Oscar Camps.

Citește și : Primarul oraşului Gdansk A MURIT în spital

Nava a acostat în 28 decembrie în sudul Spaniei, cu 311 de migranţi la bord, salvaţi cu o săptămână înainte în largul Libiei. Italia şi Malta i-au interzis anteriorul accesul în porturile lor.

După ce şi-a refăcut stocurile de provizii la Barcelona, Open Arms ar fi trebuit să plece din nou pe mare la 8 ianuarie, însă autorităţile portuare i-au interzis acest lucru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, nava “încalcă mai multe dispoziţii ale normelor internaţionale privind salvarea pe mare”. Open Arms intervine în largul Libiei, o zonă unde Spania nu are competenţe în materie de salvare, subliniază ministerul.

Proactiva Open Arms a contestat decizia ministerului, potrivit uneia dintre purtătoarele sale de cuvânt.

După ce a venit la putere, în iunie, şeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a operat o schimbare în politica Spaniei privind migranţii. În iunie, el a deschis un port spaniol pentru nava Aquarius, în urma refuzului Italiei şi Maltei de a primi această navă de salvare ce avea peste 600 de migranţi la bord. Apoi, el a permis de trei ori primirea navei Open Arms, însă în august el a refuzat ca Aquarius să poată din nou acosta. De atunci, el a deschis doar un singur port pentru o singură navă a ONG-ului, Open Arms, la sfârşitul lui decembrie.

Citește și : Pierre Moscovici va propune renunţarea la regula unanimităţii în adoptarea deciziilor UE privind fiscalitatea

Politicile restrictive privind migraţia ale Italiei şi Maltei, şi acordul dintre UE şi Libia în vederea limitării afluxurilor de migranţi din această ţară, au făcut ca Spania să devină primul port de intrare pentru imigraţia clandestină în Europa, în 2018, cu peste 55.000 de nou-sosiţi pe cale maritimă, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR).

Tags: barcelonaMediteranamigrantiONGOpen Armsspania
Categorii: Diaspora