X

Spania se angajează să primească refugiaţi ucraineni care fug de invazia rusă

Guvernul de stânga din Spania s-a angajat marţi să primească refugiaţi ucraineni care fug de invazia rusă, şi a anunţat că va trimite 150 de militari în Letonia în cadrul eforturilor de întărire a flancului estic al NATO, informează AFP, potrivit agerpres

Odată ajunşi, refugiaţii ucraineni “vor fi cetăţeni cu drept deplin” ai Spaniei, “în special în privinţa accesului la piaţa muncii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, într-o conferinţă de presă.

Citește și:  Kremlinul îl somează pe Zelenski: ‘Depuneţi armele şi nu vor mai fi victime!’

Acest angajament al Spaniei va face parte din mecanismul de “protecţie temporară” pe care marea majoritatea a statelor membre ale UE sunt de acord să o acorde ucrainenilor care fug din ţara lor din cauza avansului trupelor ruse.

Acest regim, instituit ca răspuns la conflictul din fosta Iugoslavie, dar care nu a fost folosit niciodată de UE, prevede acordarea acestei protecţii în cazul unui aflux masiv de persoane refugiate, precum şi măsuri pentru împărţirea între ţările din UE a eforturilor de primire a acestor populaţii.

Propunerea de protecţie trebuie acum aprobată de o majoritatea calificată a Consiliului European, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre şi care să reprezinte cel puţin 65% din populaţia UE.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol a dat asigurări de asemenea că ucrainenii care locuiesc deja în Spania vor avea “garantat” dreptul “de a rămâne şi de a lucra” în această ţară.

Conform Institutului de Statistică din Spania (INE), 112.000 ucraineni locuiesc în Spania, comparativ cu 80.000 de ruşi.

De asemenea, Ministerul Apărării de la Madrid a anunţat într-un comunicat întărirea misiunii spaniole din Letonia, prin trimiterea a 150 de militari spanioli suplimentari care li se vor adăuga celor 350 deja prezenţi în această ţară baltică.

Citește și : Volodimir Zelenski: Atacurile de la Harkov sunt TERORISM de STAT!

Trimiterea acestor soldaţi intră în cadrul deciziei luate de NATO de a-şi întări prezenţa pe flancul estic. De asemenea, peste 500 de soldaţi francezi au plecat marţi după-amiază spre România.

În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Madridului de a trimite arme Ucrainei, şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, nu a exclus această posibilitate, într-un interviu televizat de luni seară, însă a precizat că acest lucru s-ar face doar în cadru european, printr-un “mecanism pentru pace” de 500 de milioane de euro creat de UE.

Tags: Isabel RodriguezLetoniaNATOrefugiatispania
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina