X

Spania: Separatistul Quim Torra include doi foști miniştri încarceraţi şi alţi doi exilaţi în noul guvern regional

Noul preşedinte al Cataloniei a format sâmbătă un guvern regional cuprinzând doi foşti miniştri încarceraţi şi alţi doi exilaţi după tentativa de secesiune de Spania, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Separatistul Quim Torra, învestit luni, a publicat un decret prin care numeşte membrii noului executiv catalan, dar formarea acestui guvern ar putea fi blocată de Madrid.

Citește și : Putin califică „fără precedent” arestarea pentru „înaltă trădare” a jurnalistului Kyrylo Vychynski în Ucraina

Guvernul spaniol păstrează de fapt tutela asupra acestei regiuni, impusă la 27 octombrie 2017, în urma unei declaraţii de independenţă, rămasă fără urmări, şi a pus la îndoială legalitatea unei preluări a funcţiilor de către unele persoane încarcerate în Spania sau autoexilate în străinătate.

Dintre cei 13 “consilieri” ai guvernului regional, doi – Jordi Turull şi Josep Rull – se află arest preventiv în apropiere de Madrid. Alţi doi – Toni Comin şi Lluis Puig – trăiesc în exil în Belgia, unde plecaseră împreună cu ex-preşedintele Carles Puigdemont după destituirea guvernului regional.

Turull şi Rull au anunţat că acceptă funcţia care le-a fost încredinţată în mesaje identice pe contul lor de Twitter.

Quim Torra, ales preşedinte luni de parlamentul regional catalan, a fost desemnat de predecesorul său destituit Carles Puigdemont, care se consideră în continuare “preşedinte legitim”.

Citește și : Alegeri în Irak: Coaliţia premierului s-a clasat a treia, lista populistului Moqtada Sadr pe primul loc (rezultate definitive)

Puigdemont aşteaptă în Germania ca justiţia să se pronunţe asupra unei cereri de extrădare emisă de justiţia spaniolă, care vrea să-l judece pentru “rebeliune” împreună cu alţi lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune.

Tags: Carles PuigdemontcataloniaexecutivgermaniaJordi TurullmadridministriQuim Torrasecesiunespania
Categorii: Diaspora