Spania: Ultimatum pentru Torra de la ANC: REPUBLICĂ sau DEMISIE

Publicat:

Consiliul Naţional Catalan (Asamblea Nacional Catalana, ANC) a transmis un ultimatul Executivului lui Quim Torra prin care cere ca până pe 21 decembrie să facă un plan pentru declararea republicii, iar dacă nu reuşeşte acest lucru să demisioneze, informează El Periodico, potrivit News.ro .

Preşedinta ANC, economista Elisenda Paluzie, care a preluat funcţia în martie 2018, cere membrilor Guvernului catalan să facă un pas deoparte dacă nu au curajul să ducă mai departe proiectul privind independenţa.


Citește și : Turcia: Anchetă după dispariţia unui editorialist saudit la Istanbul

Documentul iniţial, scriu jurnaliştii spanioli, a fost modificat, fiind eliminat un paragraf în care era solicitată organizarea de alegeri în cazul în care Torra nu îşi face treaba.

ANC se alătură petiţiei unui sector care cere Guvernului să nu se supună Madridului sau să demisioneze. Secretariatul naţional al organizaţiei pro-suveranitate s-a întrunit sâmbătă pentru a discuta un document intern, la care a avut acces El Periodico, în care cere Guvernului „să stabilească o strategie unică şi directă pentru desemnarea republicii, înainte de 21 decembrie”. În caz contrar, „să facă un pas deoparte”.

Textul aprobat a fost temperat privind terminologia, dar nu şi fondul problemei.

Citește și : Senatul SUA aprobă numirea judecătorului Kavanaugh la Curtea Supremă

Paluzie a cerut, după reuniune, formaţiunilor politice JxCat şi ERC să „garanteze acordul strategic şi să recupereze unitatea de acţiune parlamentară cu CUP”. În caz contrar, „dacă nu îndeplinesc prevederile mandatate”, vor face apel la mobilizări de stradă. „Dacă continuă diviziunea, nu vom fi alături de Guvern”, a anunţat ea şi a solicitat o alianţă între Parlament, Guvern şi societatea civilă.

Ultimatumul a fost aprobat de majoritatea membrilor, după ce Paluzie ar fi suspendat de două ori dezbaterile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.