X

Spania: Un lider istoric al ETA, eliberat după 30 de ani de încarcerare

Un lider istoric al ETA, Santiago Arróspide Sarasola, alias Santi Potros, condamnat în Spania, unde a participat la cel mai sângeros atentat al grupării armate, a ieşit duminică din închisoare după 30 de ani de încarcerare, au anunţat autorităţile penitenciare, relatează AFP, potrivit news.ro .

”A ieşit în această (duminică) dimineaţa” din Închisoarea Topas, în provincia Salamanca (vest), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, fără să ofere alte precizări.

Citește și : Statul Islamic a executat unul dintre ostaticii răpiţi în provincia siriană Soueida

Purtând o şapcă albă şi o ţinută sport, Arróspide Sarasola a părăsit centrul penitenciar duminică dimineaţa, aşteptat de trei persoane, cu care a urcat la bordul unui vehicul, fără să facă declaraţii presei prezente, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică TVE.

Considerat unul dintre liderii grupării separatiste ETA, el a fost condamnat în mai multe rânduri, la un total de aproape 3.000 de ani de închisoare, însă a putut să fie eliberat după 30 de ani, durata maximă de privare de libertate în Spania.

Santi Potros a fost condamnat din cauza participării sale la atentatul cel mai sângeros al ETA, soldat cu 21 de morţi, pe 19 iunie 1987, la un supermarket Hipercor la Barcelona (nord-est).

Arestat mai întâi în Franţa în 1987, Santi Potros a fost extrădat către Spania în 2000.

În închisoare, Santi Portros s-a îndepărtat de ideologia grupării armate şi şi-a exprimat dezacorduri cu privire la atentatul cu maşină capcană pe aeroportul Madrid-Barajas, n 2006, soldat cu doi morţi.

Ieşirea sa din închisoare a provocat critici dure din partea asociaşiilor victimelor terorismului.

Citește și : Maduro îl acuză pe preşedintele columbian Juan Manuel Santos că se află în spatele tentativei de asasinare a sa

”Victimele sale se află în continuare la cimitir, familiile lor îşi continuă viaţa frânte de faptul că văd atâta nedreptate”, a scris pe Twitter Miguel Folguera, preşedintele asociaţiei Platformei de ajutorare a victimelor terorismului (APAVT).

Gruparea teroristă ETA a ucis în total 853 de persoane, potrivit unui bilanţ al Guvernului spaniol, şi şi-a anunţat dizolvarea în mai, după trei decenii de violenţe şi luptă pentru independenţa Ţării Bascilor.

Tags: detentieETAinchisoareliderspania
Categorii: Diaspora