În spatele protocolului impresionant, Trump şi Xi Jinping nu au uitat de cea mai sensibilă problemă: Taiwan

Publicat:

Taiwanul este cea mai importantă şi sensibilă problemă în relaţiile Beijing-Washington, i-a declarat joi preşedintele chinez Xi Jinping preşedintelui american Donald Trump, aflat în vizită în China, înaintea împlinirii unui an de la un apel telefonic inedit primit de Trump din partea preşedintei taiwaneze, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să îl ajute să se apere şi sunt principala sursă de arme a insulei, notează sursa citată.


Trump a iritat China în decembrie anul trecut răspunzând la un apel telefonic al preşedintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, la scurt timp după ce a câştigat alegerile, o iniţiativă fără precedent din 1979, an în care preşedintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

Deşi nu a existat nicio menţionare publică a Taiwanului în comentariile făcute de Xi şi Trump în faţa reporterilor, comunicatul Ministerului de Externe chinez despre discuţiile dintre cei doi subliniază că aceasta este “cea mai importantă problemă”.

“Problema Taiwanului este cea mai importantă, cea mai sensibilă în relaţiile China-Statele Unite şi se referă la baza politică a relaţiei China-SUA”, a declarat ministerul, parafrazând ce i-a spus Xi lui Trump.

China “speră că partea americană va continua să respecte cu rigoare principiul ‘unei singure Chine’ şi va împiedica orice perturbări a legăturilor China-SUA”, a adăugat Xi.

Trump i-a spus lui Xi că guvernul Statelor Unite respectă politica “unei singure Chine”, a relatat agenţia oficială de presă chineză Xinhua.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

China o suspectează pe Tsai că vizează să obţină independenţa oficială a Taiwanului, o linie roşie pentru Beijing. Tsai spune că ea vrea sa menţină pacea cu China, dar va apăra democraţia şi securitatea Taiwanului.

China a exercitat presiuni asupra Taiwanului de la preluarea mandatului de către Tsai anul trecut, suspendând un mecanism de dialog regulat şi îndepărtându-i încet pe cei câţiva aliaţi diplomatici ai insulei, relatează Reuters, care adaugă faptul că autorităţile de la Beijing sunt profund suspicioase faţă de intenţiile Statelor Unite în legătură cu Taiwanul şi au fost deranjate când Statele Unite i-au permis recent lui Tsai să treacă prin Hawaii şi Guam în drum spre şi de la aliaţii diplomatici ai Taiwanului în Pacific.

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului din 1949, când forţele comuniste ale lui Mao Zedong au câştigat războiul civil chinez şi naţionaliştii lui Chiang Kai-shek au fugit în insulă, mai scrie Reuters. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.