X

Spaţiul aerian şi frontierele Irakului vor fi închise timp de 24 de ore începând de vineri în vederea alegerilor legislative

Spaţiul aerian şi frontierele Irakului vor fi închise timp de 24 de ore, începând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, în vederea alegerilor legislative, a anunţat miercuri comisia irakiană pentru securitatea electorală, transmit Reuters, AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Această măsură este luată de fiecare dată când au loc alegeri, pentru a evita infiltrările sau alte incidente.

Citește și : Putin vrea să „caute soluţii” în Orientul Mijlociu împreună cu premierul israelian Netanyahu

Circa 24,5 milioane de irakieni sunt chemaţi la urne sâmbătă pentru a alege 329 de deputaţi, cu un mandat de 4 ani. Partidele şiite, care domină politica irakiană din 2005 – după căderea lui Saddam Hussein -, participă la scrutin cu cinci coaliţii, în frunte cu lista condusă de actualul premier, Haider al-Abadi.

Pentru prima dată după invazia lansată de SUA în 2003, campania electorală din Irak nu a fost marcată de ample atentate sângeroase comise de militanţi jihadişti, ostili organizării de alegeri. Totuşi, militanţi ai Statului Islamic au ameninţat cu comiterea de atacuri în perspectiva acestor alegeri şi i-au avertizat pe arabii suniţi să nu participe la ele.

În decembrie anul trecut, după peste trei ani de lupte, premierul al-Abadi a declarat victoria pe plan naţional asupra Statului Islamic.

Citește și : Irakul critică decizia „pripită” a lui Trump cu privire la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Tags: alegerifrontiereIrakirakienijihadisti
Categorii: Sinteze