X

Spaţiul de liberă circulaţie din centrul Africii a fost aprobat oficial

Comunitatea Economică şi Monetară din Africa Centrală (CEMAC) a luat act, marţi, de ratificarea de către toate statele membre a acordului din 2013 privind libera circulaţie a persoanelor în această regiune, procedură care a încheiat peste 15 ani de negocieri, informează AFP. 

Reuniţi la un summit extraordinar la N’Djamena, şefii celor şase state din CEMAC – Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială şi Ciadul – au decis să autorizeze Banca de Dezvoltare a Statelor din Africa Centrală să deblocheze 1,7 miliarde de franci (aproximativ 2,5 milioane de euro) pentru procesul de aplicare a liberei circulaţii. Cele şase ţări reprezintă o piaţă cu circa 30 de milioane de consumatori, care folosesc o monedă unică – francul CFA.

Ideea unui “paşaport CEMAC” a fost propusă încă de la înfiinţarea organizaţiei, în 2000, dar nu a fost încă pusă în practică. Impedimentele au venit, potrivit AFP; din partea Guineei Ecuatoriale şi a Gabonului, ţări petroliere, mai bogate, care se tem de o imigraţie masivă după implementarea liberei circulaţii.

Tags: CamerunCEMACCiadComunitatea Economică şi Monetară din Africa CentralăcongoGabonGuineea EcuatorialăN'DjamenaRepublica Centrafricană
Categorii: Știrile zilei