X

Specialiștii avertizează: Apa din fântâni ar putea fi poluată după ploile și inundațiile recente

Specialiștii avertizează: Apa din fântâni ar putea fi poluată după ploile și inundațiile recente

Ploile abundente și inundațiile recente au dus la o deteriorare semnificativă a calității apei din fântâni și izvoare, potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În urma acestor fenomene, există riscuri crescute de poluare a legumelor și fructelor de pe terenurile agricole, ceea ce poate duce la răspândirea afecțiunilor gastro-intestinale. Vadim Rața, șeful Direcției Managementului Urgențelor de Sănătate Publică de la ANSP, recomandă utilizarea apei potabile numai din surse sigure.

„Este esențial să folosim apă din apeduct, dacă este sigură, sau apă îmbuteliată. În lipsa acestor opțiuni, apa trebuie fiartă și apoi răcită înainte de consum sau preparare”, a declarat Rața. De asemenea, se recomandă spălarea temeinică a fructelor și legumelor și prelucrarea termică a acestora pentru a preveni posibilele contaminări.

Datele preliminare indică că, în urma ploilor recente, aproximativ 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate în localitățile Cantemir, Leova și Hâncești. Inundațiile pot duce la poluarea apei și, implicit, la răspândirea bolilor, inclusiv diaree acută și hepatită virală A, avertizează Rața.

De asemenea, sunt posibile intoxicații cu substanțe chimice, din cauza contaminării apei. Situația este monitorizată de ANSP, care va continua să ofere informații și recomandări pentru siguranța populației.

Specialiștii estimează că precipitațiile vor începe să scadă începând cu 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.

Tags: apafântâniinundațiileploilepoluatărecente
Categorii: SocialȘtirile zilei