X

Specialiștii îndeamnă la o regândire a politicilor privind creșterea natalității în Europa

Specialiștii îndeamnă la o regândire a politicilor privind creșterea natalității în Europa

Specialiștii în demografie și economie consideră că încercările Europei de a stimula rata natalității în scădere nu reușesc să-și atingă scopul. Aceștia îndeamnă la o regândire – inclusiv la o schimbare de direcție pentru a accepta realitățile economice ale unei populații îmbătrânite, scrie Reuters.

“Este foarte dificil să crești natalitatea”, a declarat Anna Matysiak, care, în calitate de profesor asociat în domeniul piața muncii și dinamica familiei la Universitatea din Varșovia, spune că a observat ani în șir politici nereușite de creștere a natalității în Europa Centrală, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Natalitatea în Europa a rămas rămas la o medie de 1,5 nașteri pe femeie în ultimul deceniu. Această rată este peste cea din Asia de Est, dar este departe de cea de 2,1, necesară pentru a menține nivelul populației, după cum susțin experții, potrivit sursei citate.

Guvernele europene cheltuiesc miliarde de euro în plus față de ajutoarele sociale de bază pentru a finanța măsuri în favoarea copiilor, de la stimulente în bani pentru copii până la scutiri fiscale pentru familiile numeroase, concediu parental plătit și alocații pentru copii.

Dar chiar și țări precum Franța și Cehia, care în anii trecuți au avut rate de natalitate relativ ridicate, de aproximativ 1,8, înregistrează acum o scădere a acestora. Pe întreg continentul, motivele sunt variate și, în unele cazuri, nu sunt pe deplin înțelese.

La rândul ei, Marta Seiz, profesoară universitară de sociologie a familiei și demografie la Madrid, consideră că factori precum creșterea costurilor locuințelor și nesiguranța locurilor de muncă au fost legați de rata de fertilitate din Spania, de 1,19, a doua cea mai scăzută din Europa, după cea din Malta.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Demograful finlandez Anna Rotkirch a observat schimbări culturale profunde în sondajele care au evaluat o scădere a natalității în țara sa, mulți tineri considerând acum că există un compromis între rolul de părinte și alte obiective din viață.

Norvegia – o țară bogată, cu un puternic sprijin familial și cu siguranță a locurilor de muncă – și-a văzut rata de fertilitate scăzând de la 2 în 2009 la 1,41, cea mai mică înregistrată vreodată până în 2022.

Tags: copiieuropa
Diverse