Spectacol pe cerul României: Aurora Boreală şi-a făcut apariţia în toată splendoarea ei

Publicat:

Spectacol pe cerul României: Aurora Boreală şi-a făcut apariţia în toată splendoarea ei

Pasionaţii de fenomene naturale spectaculoase, care au stat cu ochii aţinţiţi spre cer au putut observa Aurora boreală care s-a văzut din nou pe cerul României şi nu numai.

Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, la Baia Mare, cerul a fost cuprins de o imensă pată de culoare violet care a strălucit intens. Şi la Cluj Napoca, aurora boreală şi-a făcut apariţia în toată splendoarea ei, cerul fiind culorat în mai multe nuanţe, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Fenomenul a fost vizibil în mai multe ţări din Europa. În Suedia de exemplu, aurora boreală a colorat văzduhul minute în şir, iar în Londra, datorită cerului foarte senin, culorile au fost mult mai intense, aurora boreală oferind un spectacol nocturn de vis privitorilor.

Aurora boreală este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene pe care ni le oferă natura, un fenomen care încântă ochiul de fiecare dată când se iveşte pe cer. Aurora boreală încântă mai ales pe cei care ajuns în ţări din Peninsula Scandinavă, dar, rareori, o auroră boreală poate fi surprinsă din foarte multe ţări ale lumii.

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn, în special în regiunile din proximitatea zonelor polare. Aurora boreală apare în urma impactului avut de particulele de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Există informaţii care arată că aurora boreală nu este fenomen exclusiv terestru, fiind observat şi în relaţie cu alte planete precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus.

Cum era de aşteptat, există numeroase curiozităţi, mituri şi legende dezvoltate în legătură cu aurora boreală. Dintre acestea reamintim ideea conform căreia luminile aurorei boreale pot ucide pe cei care iau fenomenul în derâdere. De asemenea, trebuie precizat că aurora boreală mai poartă şi denumirea de auroră polară, pentru că fenomenul se poate observa cel mai frecvent în zona polilor magnetici ai Terrei.

Când apare şi locurile de unde se vede aurora boreală

Cele mai propice perioade pentru a surprinde o auroră boreală pe cer sunt lunile martie-aprilie şi lunile septembrie-octombrie. Totuşi, există multe momente, pe parcursul unui an, când poate fi surprinsă o auroră boreală pe cer. Specialiştii atrag atenţia că, cu cât soarele este mai activ, pe parcursul unei zile, cu atât este mai impresionantă aurora boreală care ar putea fi surprinsă mai ales undeva în intervalul orar 19.00-02.00.

De cele mai multe ori, aurora boreală poate fi surprinsă în ţări din Peninsula Scandinavă sau din ţări situate în apropiere de zona respectivă. Totuşi, pot exista momente în care o auroră boreală să poată fi surprinsă şi din alte ţări ale Europei. De altfel, o auroră boreală a putut fi văzută, de curând, din România şi din ţări vecine precum Bulgaria, Ungaria sau Serbia. Iar fenomenul i-a încântat, deopotrivă, pe specialiştii şi pe locuitorii din aceste ţări.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

De ce uneori se vede din România

O auroră boreală poate fi surprinsă, o dată la câţiva ani, şi din România. Iar specialiştii pun această posibilitate pe seama unor erupţii solare. Vorbim despre momente în care particulele emise de erupţia solară ajung pe Pământ şi intră în contact cu atmosfera terestră.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că trebuie îndeplinite numeroase condiţii pentru ca o auroră boreală să poată fi surprinsă din România, astfel că este imposibil sau aproape imposibil de anticipat momentul în care o auroră boreală poate fi surprinsă din România.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri Rusia și-a echipat dronele de atac...

O femeie și un bărbat au murit la Sângerei după ce mașina lor a fost accidentată de un microbuz

O femeie și un bărbat au murit la Sângerei după ce mașina lor a fost accidentată de un microbuz O femeie de 40 de ani...

O profesoară universitară din România a obținut schimbarea de sex în instanță: din Florina a devenit Flo

O profesoară universitară din România a obținut schimbarea de sex în instanță: din Florina a devenit Flo Decizie istorică a Judecătoriei Sectorului 2, care a...

Suspectul în cazul omorului gravidei de la Orhei, din nou în fața magistraților

Suspectul în cazul omorului gravidei de la Orhei, din nou în fața magistraților Gheorghe Cotorobai, bărbatul învinuit de omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată din Orhei, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.