X

Spectrul ‘trolilor ruşi’ planează asupra alegerilor prezidenţiale din Cehia

Preşedintele ceh aflat la sfârşit de mandat, Milos Zeman, a respins acuzaţiile privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, acuzaţii avansate de rivalul său proeuropean Jiri Drahos, însă unii experţi îşi exprimă îngrijorările şi suspiciunile în legătură cu acest subiect, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Duelul se anunţă unul strâns vineri şi sâmbătă, în cel de-al doilea tur al scrutinului, între preşedintele antiimigraţie aflat la sfârşit de mandat, clasat pe primul loc în urma primului tur din 12 şi 13 ianuarie, cu 38,56% din voturi, şi fostul director al Academiei de Ştiinţe a Cehiei, Jiri Drahos, care a obţinut 26,6% din voturi.

Citeşte şi: Patru americani au murit în atacul talibanilor din Kabul

‘Pentru regimul lui Vladimir Putin, NATO este cel mai mare duşman, iar noi (Cehia) suntem membri ai NATO’, a declarat luni Jiri Drahos, în timpul unei dezbateri cu alegătorii, la Praga.

‘Este logic ca serviciile secrete ruse să fie implicate în aceste alegeri’, a subliniat el, invocând în acest context cele mai recente scrutinuri din SUA, Franţa sau Germania, unde ‘trollilor ruşi’ li s-a atribuit un rol în diseminarea de informaţii false pe internet, pentru a promova candidaţii proruşi.

‘Este o insultă la adresa cetăţenilor cehi să fie acuzaţi că se lasă manipulaţi de serviciile secrete străine’, a reacţionat imediat Zeman, fost comunist, astăzi în vârstă de 73 de ani.

Cu toate acestea, unii experţi subliniază că ingerinţa Rusiei este foarte posibilă.

‘Nu pot exclude că serviciile secrete ruse FSB, SVR sau GRU joacă un rol în acest gen de activităţi, iar ele sunt cu adevărat bune la asta’, a declarat pentru AFP un specialist în probleme de securitate, Andor Sandor.

Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în Italia. Cel puţin trei oameni au murit 

Think-thank-ul pro-european Evropske hodnoty (Valori europene), cu sediul la Praga, chiar l-a supranumit pe Zeman ‘calul troian al Kremlinului’, acuzându-l că se face ecoul cauzelor ruseşti în special pe plan diplomatic.

‘Zeman este un activ simpatizant al site-urilor de dezinformare pe care le consideră demne de încredere’, acuză acest centru de analize.

Iar campania electorală a dat loc unor excese retorice numeroase, în special cu privire la problema migranţilor, chiar dacă ambii candidaţi resping ideea unor cote obligatorii adoptate de UE.

În timp ce Zeman califică afluxul de migranţi în Europa în 2015 drept ‘invazie organizată’ de musulmani ‘incapabili să se integreze’, Jiri Drahos apreciază că Republica Cehă este suficient de puternică pentru a primi 2.600 de refugiaţi sau migranţi, după o verificare prealabilă a acestora.

Citeşte şi: Cutremur puternic pe coasta estică a Rusiei

Declaraţia lui Drahos a stârnit îngrijorare printre circa 45% dintre cehi, care estimează că primirea de musulmani reprezintă un pericol pentru ţară, potrivit unui sondaj.

Unele reacţii au căpătat un ton vehement. ‘A vota pentru Jiri Drahos înseamnă să votezi pentru genocidul poporului ceh’, clamează astfel un susţinător al preşedintelui aflat la sfârşit de mandat, sociologul Petr Hampl, pe site-ul Parlamentni listy.

Milos Zeman, care se deplasează sprijinindu-se de un baston şi suferă de nevropatie diabetică, este la rândul său ţinta unor atacuri prea puţin elegante privind sănătatea sa.

‘Zeman este bolnav de cancer şi are numeroase metastaze’, a scris pe Facebook, în noiembrie, fără a prezenta nici cea mai mică dovadă, Svatopluk Bartik, un consilier al municipiului Brno, al doilea oraş ca mărime din Cehia, dându-i lui Zeman ‘între trei şi şapte luni de viaţă’.

Medicii preşedintelui au respins imediat aceste zvonuri, Bartik a fost dat în judecată pentru defăimare, iar Zeman l-a numit ‘porc’.

Potrivit lui Frantisek Vrabel, directorul societăţii Semantic Visions ce analizează riscurile informatice, ‘propaganda şi interesele ruse sunt foarte prezente în Republica Cehă’. ‘Dacă analizaţi cu atenţie ceea ce apare în mass-media şi poziţiile luate de serviciile lui Zeman, apoi le comparaţi cu politica externă oficială a Cehiei, veţi constata în mod indubitabil că activitatea lor este în legătură cu interesele ruse’, a declarat Vebel, a cărui societate supraveghează 4.000 de site-uri în Republica Cehă şi în limba cehă şi 600.000 în lume. 

Tags: alegeriBrnocehiafrantagermaniaJiri DrahosmigrantiMilos ZemanNATOPragarusiaSUAVladimir Putin
Categorii: Diaspora