X

Specularea vulnerabilităţilor interne şi ideea guvernării străine, tema-cheie a propagandei ruse pentru destabilizarea Ucrainei

Strategia propagandei derulate de Rusia în privinţa Ucrainei este de a specula vulnerabilităţile interne, pentru a submina autorităţile şi a disemina discordie, iar o temă-cheie a dezinformării ruse este ideea că Ucraina nu este un stat suveran, ci o colonie a Occidentului, afirmă două specialiste ucrainene, potrivit agerpres.

“La sfârşitul lui 2015 şi începutul lui 2016, Rusia şi-a schimbat radical strategia în privinţa Ucrainei. Înainte încerca să promoveze tema pro-rusă: ‘Veniţi în Rusia, faceţi parte din ea, pentru că Rusia este bună’. Încercau să atragă prin această ideologie (…) Dar apoi şi-au dat seama că strategia nu funcţionează”, spune Liubov Ţibulska, şefa Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi Politicii Informaţiilor din Ucraina, un mecanism creat pentru combaterea dezinformării.

Citeşte şi: Biden: ‘NU vom amâna plecarea din Afganistan!’ – Black News

“Au început să aplice tactica speculării vulnerabilităţilor interne. Orice problemă şi orice greşeală sunt o oportunitate de a se amesteca (în treburile interne ale Ucrainei – n.r.). Aşa pot submina guvernul şi autorităţile locale, arătând că ele eşuează. Este o strategie care ne face să ne certăm între noi. (…) Toată lumea dă vina pe toată lumea, şi nu se mai vede tabloul general, cine e în spate”, a afirmat Liubov Ţibulska la o întâlnire cu un grup de jurnalişti români la începutul lunii august la Kiev, la sediul ONG-ul Consiliul de Politică Externă ‘Ukrainian Prism’.

“O temă-cheie pe care actorii ruşi sau pro-ruşi o folosesc în legătură cu Ucraina este ideea guvernării externe, ideea că Ucraina nu este un stat suveran, ci o colonie a SUA, a Bruxellesului, a Fondului Monetar Internaţional, a Occidentului”, afirmă şi Oleksandra Ţehanovska, şefa Grupului de Analiză privind Războiul Hibrid din cadrul organizaţiei neguvernamentale Centrul Media privind Criza Ucraineană (Ukraine Crisis Media Center – UCMC).

“Inamicul se schimbă des, dar această retorică este aproape mereu antioccidentală”, spune experta.

“Din păcate, are destul de mult succes, pentru că se bazează pe emoţii, care sunt puternice şi importante pentru marea majoritate a populaţiei din Ucraina. Această retorică nu este direct prorusă, iar mulţi oameni care nu au nicio simpatie faţă de regimul lui Putin (…) şi care vor ca Ucraina să fie o ţară independentă, suverană şi înfloritoare sunt încurajaţi să sprijine retorica anti-Occident, pentru că toate probleme naţionale sunt puse pe seama acestui Occident colectiv (cum îl numeşte dezinformarea rusă), care este acuzat de colonizarea Ucrainei. Tema coloniei este una foarte dureroasă aici, aşa că funcţionează pentru mulţi oameni. Anul trecut, 45% din populaţia Ucrainei era de acord, într-o anumită măsură, că Fondul Monetar Internaţional a implementat o guvernare externă în Ucraina. Este un procent înfiorător”, îşi exprimă îngrijorarea Oleksandra Ţehanovska.

Potrivit expertei, analiza dezinformării ruse prin intermediul a trei principale posturi de televiziune din Rusia, finanţate şi conduse de Kremlin, arată cât de uşor şi de rapid se adaptează propaganda antioccidentală.

“Dezinformarea dusă de Rusia se adaptează la măsurile luate pentru limitarea sa şi la circumstanţele politice, economice şi sociale de moment, când se concentrează pe diferite ştiri pentru a-şi promova mesajul central de care vrea să convingă publicul-ţintă”, declară Oleksandra Ţehanovska.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna SE PRĂBUŞEŞTE în cazul variantei Delta – Black News

“Una din ideile-cheie ale dezinformării ruse, ale (retoricii – n.r.) antioccidentale, este că Uniunea Europeană va eşua. Am observat acest mesaj timp de mulţi ani. El ia o formă uşor diferită în funcţie de circumstanţe. De exemplu, în 2015, Rusia s-a concentrat în mod natural pe criza refugiaţilor şi migranţilor. Vorbea despre cum, inevitabil, UE va eşua pentru că nu ar putea face faţă acestei crize. Surpriză, însă – Uniunea Europeană există în continuare. Nu totul este bine (în privinţa UE – n.r.), dar UE rezistă”, explică experta.

“Când a început pandemia (de coronavirus – n.r.), mantra Rusiei, sub diverse forme, a fost că UE va eşua pentru că nu poate face faţă din punct de vedere al îngrijirilor medicale şi din punct de vedere economic. Totuşi, Uniunea Europeană supravieţuieşte. Următoarea temă a fost că Uniunea Europeană va eşua pentru că, deşi s-a ocupat într-un fel sau altul de pandemie, nu există unitate în privinţa campaniei de vaccinare şi că fiecare este pentru el. În doi ani, când şi această problemă va fi rezolvată şi va apărea o altă problemă, mesajul central va rămâne acelaşi”, adaugă ea. 

Tags: Centrul Media privind Criza Ucraineană (Ukraine Crisis Media Center - UCMC)Consiliul de Politică Externă 'Ukrainian Prism'crimeeaFondul Monetar InternaţionalkievLiubov ŢibulskamoscovaOleksandra Ţehanovskarusiaucrainauniunea europeana
Categorii: Diaspora