‘Spionului’ Gorgan, procuratura i-a inițiat dosar penal pentru trădare de patrie 

Publicat:

‘Spionului’ Gorgan, procuratura i-a inițiat dosar penal pentru trădare de patrie

Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești. 

Pe 6 iunie, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns, după care procurorii vor decide dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului Penal – „trădare de patrie”, afirmă sursele Europei Libere din ambele instituții, potrivit moldova.europalibera.org.


Pe 5 iunie, într-un comentariu pentru TVR Moldova, reprezentanții SIS au spus că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate într-o investigație jurnalistică, publicată în aceeași zi de „The Insider”.

Autorii investigației susțin că au intrat în posesia corespondenței de pe Telegram a lui Gorgan cu colonelul directoratului principal de spionaj din Rusia, Alexandr Makarov.

Din mesaje reiese că Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din R. Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

SIS a mai spus că „ține în vizor” riscurile de securitate și că va acționa pentru a preveni potențiale crize și tentative de imixtiune externă în afacerile interne ale R. Moldova.

Persoanele cu care a discutat Europa Liberă afirmă că acest caz se va afla „sub controlul personal” al noului procuror general Ion Muntean, iar Procuratura intenționează să lucreze „cu promptitudine” pentru a nu pierde ocazia de a-l reține pe generalul Gorgan.

Într-un comentariu oficial oferit Europei Libere, Procuratura spune că „a luat act și examinează veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public”.

Tot ieri, Președinția a anunțat că îi va retrage lui Gorgan toate distincțiile de stat și gradele militare. „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”, a comentat Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei Maia Sandu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.