X

Spitalele din Beirut, aproape saturate din cauza bolnavilor de COVID-19

Spitalele din Beirut sunt aproape saturate din cauza afluxului de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus, iar Libanul este “în pragul dezastrului” după explozia devastatoare din capitală, a declarat ministrul demisionar al sănătăţii, Hamad Hassan, relatează AFP, scrie agerpres.

În ultimele săptămâni, Libanul s-a confruntat cu o creştere a numărului de infectări cu noul coronavirus. Ţara a înregistrat duminică un record de contaminări, şi anume 439 de bolnavi noi, care au ridicat numărul total de cazuri de COVID-19 la 8.881 de la începutul epidemiei în Liban, dintre care 103 decese.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,1 în largul insulei greceşti Hydra

“Spitalele publice şi private ale capitalei au o capacitate de primire foarte limitată, fie că este vorba despre paturi în unităţile de terapie intensivă, fie de aparate de ventilaţie mecanică”, a avertizat în cadrul unei conferinţe de presă Hamad Hassan.

“Suntem în pragul dezastrului, nu avem luxul de a avea răbdare”, a spus el, pledând pentru o nouă perioadă de izolare de două săptămâni pentru a oprit propagarea epidemiei.

“În capitală, unităţile de terapie intensivă şi departamentele spitaliceşti amenajate pentru a lupta împotriva epidemiei în spitalele publice sunt pline”, a afirmat anterior Hassan pentru postul de radio Vocea Libanului.

“În majoritatea spitalelor private care primesc pacienţi afectaţi de coronavuirus, paturile la terapie intensivă sunt pline”, a mai subliniat ministrul demisionar.

El a explicat că patru spitale ale capitalei care primesc cazuri de COVID-19 sunt “nefuncţionale” după explozia devastatoare din portul Beirut de pe 4 august, care a distrus cartiere întregi ale capitalei.

Situaţia haotică de după explozie face dificilă instituirea unei izolări sau respectarea măsurilor de prevedere, a mai avertizat ministrul.

“Capacitatea noastră de a controla comportamentele faţă de virus este mai limitată”, a recunoscut el, făcând referire la “deplasări ale familiilor în spitale pentru a căuta răniţi sau dispăruţi’ şi la mobilizarea din stradă, unde zeci de voluntari caută zilnic prin dărâmături.

Citește și : Lukaşenko se ‘ține tare’: Nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în Belarus

Guvernul a decretat o izolare provizorie, anulată după explozia devastatoare soldată cu peste 177 de morţi şi 6.500 de răniţi.

Deflagraţia a fost provocată de un incendiu într-un depozit unde erau stocate, potrivit autorităţilor, 2.750 de tone de nitrat de amoniu de ani de zile.

Pandemia a fost controlată iniţial de autorităţile libaneze, care au impus la jumătatea lui martie o izolare respectată în mare parte. Dar cazurile de COVID-19 au început din nou să se înmulţească la începutul verii, odată cu ridicarea progresivă a restricţiilor

Tags: BeirutHamad HassanLibanterapie intensivă
Categorii: Sinteze