Sportivi ruși și belaruși care concurează la Jocurile Olimpice, acuzați că susțin războiul din Ucraina

Publicat:

Sportivi ruși și belaruși care concurează la Jocurile Olimpice, acuzați că susțin războiul din Ucraina

Dosarul făcut de o firmă de avocatură vizează 17 sportivi care urmează să concureze la Paris. Comitetul Internațional Olimpic este acuzat de neglijență cu privire la propriile reguli.

O firmă de avocatură specializată în drepturile omului a acuzat Comitetul Internațional Olimpic de neglijență după publicarea unui dosar cu 17 sportivi ruși și belaruși care urmau să concureze la Paris, despre care a afirmat că au manifestat sprijin pentru războiul din Ucraina, încălcând normele olimpice, scrie theguardian.com.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Global Rights Compliance, cu sediul la Londra și Kiev, a declarat că sportivii fie au apreciat postările de pe rețelele de socializare care susțin invazia Ucrainei, fie au participat la competiții pro-război sau au fost membri ai unor cluburi sportive cu legături militare.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unui proces special de verificare al CIO introdus în decembrie, care interzice sportivilor din ambele țări să „exprime public sprijinul pentru războiul din Ucraina”, inclusiv pe „rețelele de socializare – retweet-uri, repost-uri etc.” sau la locurile oficiale, sau să fie membri ai unor cluburi cu legături militare.

Rusiei, istoric unul dintre cei mai mari participanți la Jocurile Olimpice, și Belarusului li s-a interzis să trimită echipe oficiale la Paris din cauza invaziei din Ucraina, care a fost lansată de Moscova în 2022, cu sprijin nemilitar din partea Minskului.

Dar în unele sporturi, concurenților individuali li s-a permis să solicite să concureze ca atleți individuali neutri dacă au trecut un test special al CIO.

O echipă de investigatori de la Global Rights Compliance s-a concentrat asupra celor 15 ruși și 17 bieloruși considerați eligibili și care au acceptat invitația CIO de a concura – și a ajuns la concluzia că există dovezi care sugerează că 17 dintre ei au încălcat regulile.

Printre aceștia se numără ciclista Alena Ivanchenko, în vârstă de 20 de ani, care, potrivit firmei de avocatură, a dat like unei postări pe Instagram de pe un cont pro-URSS care conținea o imagine a dictatorului sovietic Iosif Stalin din martie 2022, la o lună după invazie, cu textul „Un armistițiu cu inamicul este posibil numai după distrugerea acestuia!”

Într-un alt caz, biciclista a apreciat de pe contul său de Instagram o postare din septembrie 2022 în care Vladimir Putin anunța o mobilizare parțială a civililor pentru a proteja Rusia și a asigura securitatea „teritoriilor eliberate” din Ucraina.

O jucătoare de tenis, Diana Shnaider, în vârstă de 20 de ani, a apreciat două postări ale propagandistei Kremlinului, Margarita Simonian, redactor-șef al Russia Today, în cele două zile de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, conform capturilor de ecran realizate de cabinetul de avocatură. Fiecare postare a încercat să justifice invazia Rusiei în Ucraina.

Cel mai cunoscut rus care intenționează să participe la Paris este jucătorul de tenis Daniil Medvedev, clasat pe locul cinci în clasamentul mondial. El nu este menționat în dosarul firmei de avocatură. Cea mai importantă jucătoare rusă de tenis, Daria Kasatkina, care este unul dintre puținii sportivi din țară care critică public războiul, nu participă la competiție.

Zhan Beleniuk, deputat ucrainean și luptător care a câștigat aurul la Tokyo în 2021 și care va concura din nou la Paris, a declarat că se opune ca toți rușii și bielorușii să concureze dacă nu denunță activ invazia. El a declarat că „peste 450 de sportivi ucraineni au fost uciși în război” și a acuzat Rusia că a „distrus infrastructura sportivă a țării” ca parte a invaziei.

Jeremy Pizzi, consilier juridic la Global Rights Compliance, a declarat că CIO a fost „neglijent, deoarece nu a fost deosebit de greu să descopere aceste dovezi” și a acuzat organizatorii Jocurilor Olimpice că fac declarații despre pace și drepturile omului fără a lua măsuri pentru a le susține.

„CIO este mai mult decât fericit să încerce să lase aceste lucruri să treacă, deoarece CIO profită de un sistem în care înțelege că poate pretinde că este pro drepturile omului. Spune că sportivii reprezintă valorile păcii, demnității, dar apoi nu depune eforturi substanțiale pentru a se asigura că Jocurile Olimpice reprezintă cu adevărat acest lucru”, a declarat Pizzi.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

CIO a menționat că nu poate comenta cu privire la sportivii individuali și a precizat că deciziile privind eligibilitatea au fost luate de Comisia de revizuire a eligibilității sportivilor individuali neutri, un organism format din trei membri, înființat în martie și prezidat de Nicole Hoevertsz.

Un purtător de cuvânt al organizatorilor Jocurilor Olimpice a adăugat că grupul „a analizat sportivii în conformitate cu decizia CIO EB și cu principiile care au fost stabilite” și că nu mai are nimic de adăugat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto Festivalul Internaţional de Film de la Toronto...

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European Europarlamentarul Cristian Terheș a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.